open-navfaktor-logo
search
Liste čekanja
Predstavnici pacijenata traže sastanak s kantonalnim zavodima: Imaju novaca, samo u KS ima 136 miliona KM viška
Predstavnici četiri udruženja pacijenata oboljelih od karcinoma dojke, prostate i melanoma te Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "Snaga" u BiH, danas su održali sastanak sa Vlatkom Martinović, direktoricom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.
24.10.2023. u 19:47
get url
text

Prema riječima Seada Sefića, predsjednika Udruženja oboljelih od raka prostate, na sastanku je potcrtano kako 10 miliona KM, koje je za Fond solidarnosti izdvojila Vlada FBiH, nije ni približno dovoljno za liječenje 1.779 pacijenata koliko ih trenutno ima na listama čekanja za terapije i određene zdravstvene usluge.

- Dogovoreno je da se podhitno treba dogovoriti zajednički sastanka udruženja pacijenata i Fonda solidarnosti sa predstavnicima svih deset kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja na kojem bi se dogovorili detalji oko prebacivanja sredstava za liječenje pacijenata koji su na listama čekanja. Također je dogovoreno da se utvrdi koliko se iz svakog kantona nalazi pacijenata na listama čekanja kako bi kantonalni zavodi znali koliko bi koji trebao izdvojiti sredstava. S tim se odmah mora krenuti, jer nemamo puno vremena, pacijenti su mjesecima na čekanju i mnogi umiru ne dočekavši terapiju - ističe Sefić.

 VEZANI TEKST - Vlada FBiH umjesto 70, za Fond solidarnosti dala 10 miliona KM, a na listama čeka više od 1.700 pacijenata

Za finansiranje više od 1.700 pacijenata, koji su na listama čekanja, do kraja godine potrebno je osigurati 70 miliona KM. No, Vlada FBiH je na sjednici održanoj prošlog petka, na kojoj je utvrđen rebalans budžeta za 2023, za Fond solidarnosti koji je pri ZZORFBIH, izdvojila 10 miliona KM, što je za šest puta manje od iznosa koji su tražili pacijenti.

- Tih 10 miliona KM je pomak, a šansa za potpuno ukidanje listi čekanja do kraja godine su kantonalni zavodi koji imaju novaca, neki od njih koji su najveći, poput Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, imaju i višak sredstava. Primjera radi, Zavod u Sarajevu ima čak 136 miliona KM viška sredstava prikupljenih po osnovu doprinosa. Vlada FBiH nas je uputila na kantonalne zavode, ali ono čime nismo zadovoljni jeste da se nije napravila strategija načina na koji će se povlačiti sredstva iz kantona - naglašava Sefić.

Za sutra je zakazana 8. vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na čijem će se dnevnom redu po hitnom postupku raspravljati o: Prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Budžeta FBiH za 2023, te Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za ovu godinu.

- Planirano je da se ispred udruženja obratim zastupnicima sa zahtjevom da osmotre, podrže, odnosno daju prijedloge novih rješenja finansiranja Fonda solidarnosti. Čekam odobrenje - kazao je Sefić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.