open-navfaktor-logo
search
Opasne igre
Predstavnici RS-a u Parlamentu BiH pisali američkom Senatu i Kongresu: BiH je utočište radikalnih islamista
Predstavnici entiteta Republika Srpska u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine uputili su pismo američkom Senatu i Kongresu u kojem su naveli da je BiH "već dugo utočište radikalnih islamista". Pismo iste sadržine upućeno je i zastupnicima u Evropskom parlamentu.
12.11.2023. u 13:43
get url
text

Oni su u pismu istakli da "u Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici sprovode šerijatski zakon, kao i da su dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim spavačkim ćelijama Al Kaide i ISIL-a koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje".

Pismo, koje je u cijelosti objavio RTRS, potpisali su prvi zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a Sanja Vulić, predsjedavajući Kluba - srpski klub Čedomir Stojanović i predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović.

U pismu, u kojem se potpuno izvrću činjenice koje se tiču odnosa unutar Bosne i Hercegovine navode da je "Dejtonskim sporazumom uspostavljen decentralizovani sistem koji svakom konstitutivnom narodu u BiH daje uvjeravanje da se neće naći pod dominacijom drugih naroda", ali da od tada "visoki predstavnici nezakonitim prisvajanjem zakonodavnih ovlaštenja centralizuju BiH suprotno Ustavu BiH".

Navode i da "političari koji predstavljaju Bošnjake, koji čine neznatnu većinu stanovništva zagovaraju ono što se naziva građanska država", te tvrde da je to samo "verbalno lukavstvo", da pokušavaju da "ostvare dominaciju u institucijama BiH i vladaju bez Srba i Hrvata". 

- Najveća stranka koja predstavlja većinsku nacionalnu grupu u BiH, Bošnjake, eksplicitno je islamistička u svojoj ideologiji. Njen osnivač, kojeg stranka izuzetno poštuje, napisao je 1990, godine i kada je stranka osnovana, da "islamski pokret treba i može prići preuzimanju vlasti čim je moralno i brojno toliko snažan da može ne samo srušiti postojeću neislamsku, nego i izgraditi novu islamsku vlast".

U Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici sprovode šerijatski zakon. Dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje su dom brojnim spavačkim ćelijama Al Kaide i ISIL-a koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje. U savjetima za putnike objavljenim u julu 2023. godine, američki State Department kaže: "Terorističke grupe i dalje planiraju moguće napade u BiH. Teroristi mogu izvršiti napad sa tek nekim ili bez ikakvog prethodnog upozorenja...".

U maju ove godine, francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen rekao je da je primarni rizik za Evropu i Francusku "sunitski islamistički terorizam". Prema situaciji iz oktobra ove godine, izvještaji italijanskih obavještajnih službi govore da u BiH djeluje do dvadeset islamističkih terorističkih grupa.

Iako se čini da je sigurnosna situacija stabilna u dijelovima BiH koji su naseljeni Hrvatima i Srbima, nažalost, većina sarajevskih političkih institucija i medijskih kuća nije spremna da se suoči sa ovim problemom, nego radije povlađuje latentnim antisemitskim strujama u bošnjačkom društvu.

Kada se sagleda ova realnost, aktuelni rat između Hamasa i Izraela pogoršat će i ovaj raskol u društvu BiH i donijeti novi sloj diplomatskih i bezbjednosnih problema u zemlji. U svjetlu ovih činjenica, neobjašnjivo je da OHR, uz podršku mnogih zapadnih država, pokušava da centralizuje BiH, koncentrišući na taj način svu vlast u rukama Bošnjaka i jačajući islamistički vrh u Evropi.

Zapadne države, umjesto toga, treba da djeluju u skladu sa svojim sigurnosnim interesima i poštuju međunarodno pravo tako što će podržati odavno zakasnjelo zatvaranje OHR-a i poštovati decentralizovanu ustavnu strukturu BiH.

Uprkos trenutnim turbulencijama u BiH, Republika Srpska je uvjerena da BiH može uspjeti i postati prosperitetna članica EU nakon što se Dejtonski sporazum i Ustav BiH vjerno sprovedu, uključujući poštovanje ustavnog uređenja BiH i obnovu demokratske samouprave - naveli su, između ostalog u pismu, čiji kompletan sadržaj možete pročitati ovdje.

Albin Zuhrić (DF) komentirao je ovu vijest na način da je poručio da nam je ovo donijela "politika kompromisa" Trojke.

- Njihovi koalicioni partneri sa kojima se sedmično sastaju pišu Kongresu kako smo teroristi. Za koji dan će izabrati Vukoju, da izgubimo i Ustavni sud na nekoliko decenija, a zauzvrat ćemo valjda dobiti da i HDZ pošalje jedno ovakvo pismo - poručio je Zuhrić.

Jahja Muhasilović, geopolitički analitičar komentirao je:

- Je li ovo već izlapio "reformski duh", pa nam "proevropsko" rukovodstvo u RS-u crta metu na leđa? Bili izdajnik ili patriota, za njih ste samo terorista - naveo je Muhasilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.