open-navfaktor-logo
search
Delegacija EU
Predstavnici stranaka sa Borellom: Pričali o izmjenama Izbornog zakona, nastavak sutra
Lideri nekoliko stranka u Bosni i Hercegovini razgovarali su danas u Sarajevu s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom koji boravi u službenoj posjeti BiH.
16.03.2022. u 13:47
get url
text

Kako su kazali u izjavi za novinare nakon okončanja sastanka, poruka evropskog dužnosnika je da je neophodno riješiti pitanje izmjene Izbornog zakona, a najavili su i nastavak pregovora o tom pitanju već sutra.

{$galerijaFotografija}

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić potvrdio je da je na sastanku rečeno da će Evropska unija obratiti više pažnje na BiH i imati više blagonaklonosti prema BiH.

- Moraju se riješiti aktuelna strateška pitanja što podrazumijeva izmjenu Izbornog zakona i stabilizaciju bošnjačko-hrvatskih odnosa iako to nije tako eksplicitno rečeno. Vjerujem da je ovo dobra stvar i stimulans za sve nas - dodao je.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Nermin Nikšić naglašava da je Borrell jasno kazao da od političkih lidera u BiH traži da se jasno izjasne i podrže stavove EU kada je u pitanju ruska agresija u Ukrajinu.

- Očekuje se od nas da se radi na stabilnosti, da damo svoj doprinos u iznalaženju što kvalitetnijeg rješenja za izmjenu Izbornog zakona koje će biti u skladu sa EU standardima - naglasio je Nikšić.

Smatra da je ključ za sve političke partije u BiH da se osiguraju uvjeti za fer i poštene izbore te je najavio da ukoliko se dođe do rješenja koja su u skladu s EU standardima, SDP će ih podržati.

Kaže da su dobili i nacrt izmjena Izbornog zakona koji podrazumijeva ono za šta iz EU tvrde da je usaglašeno. U pitanju su, tvrdi Nikšić, tehničke izmjene, ali i one koje se tiču i drugih stvari, a oko kojih navodno postoji dogovor učesnika pregovora u Neumu.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto je kazao da je visokog EU dužnosnika informirao o tome da je ta stranka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH inicirala donošenje zakona koji su prioritetni iz Mišljenja Evropske komisije.

- Ti zakoni su usvojeni u tom domu, a sada bi sav pritisak trebao biti prebačen na Dom naroda PSBiH. To je mjesto gdje se blokira država BiH - stava je Forto.

Podvukao je da izmjene Izbornog zakona koje se tiču sprečavanja izbornih krađa ne smiju biti zaustavljene na aktuelnim pregovorima nego moraju biti usvojeni bez obzira na njih, a nakon oktobra, kada bi trebali biti održani opći izbori, stvari će biti mnogo drugačije, kazao je.

Potpredsjednik Demokratske fronte (DF) Zlatan Begić kazao je da je danas održan konsultativni sastanak gdje su predstavnici EU upozoreni da je DF za svako demokratsko rješenje kakvo je i u drugim zemljama pri čemu se ne dira u jednakopravnost naroda, ali te mehanizme treba usaglasiti s demokratskim i evropskim principima.

Pregovori s političkim predstavnicima u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH održani su nakon što je Borrell posjetio bazu Butmir gdje se smješteni vojnici misije EUFOR Altea.

Uslijedio je i sastanak Borrella s liderima Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, Hrvatske dmeokratske zajednice (HDZ) Draganom Čovićem i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom.

 

Screenshot_20220316_130604_com.huawei.himovie.overseas.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.