open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo
Predstavnici Udruženja generala BiH s Komšićem: Puna podrška presudi u predmetu "Kovačević"
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je predstavnike Udruženja generala Bosne i Hercegovine.
13.09.2023. u 14:31
get url
text

Delegaciju Udruženja činili su Rizvo Pleh - predsjednik, Nedzad Ajnadžić - zamjenik, Sadik Klinić-sekretar, te Ismet Alija, Džemal Merdan – članovi Upravnog odbora. Predstavnici Udruženja generala Bosne i Hercegovine dali su punu podršku presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Kovačević", smatrajući je izuzetnom važnom za našu zemlju.

Predsjedavajući Komšić je istakao da presuda uspostavlja novi standard i donju crtu ispod koje se ne smije ići u svim budućim razgovorima i pregovorima oko izmjena Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Posebno je istaknuto da presuda ima za cilj izmjenu kompletne paradigme u političkom sistemu Bosne i Hercegovine na način da ga se usklađuje sa evropskim standardima, koji su neophodan uslov za pristupanje Evropskoj uniji.

Osim toga, predstavnici Udruženja generala Bosne i Hercegovine su iskazali svoju zabrinutost inertnošću međunarodne zajednice u smislu da je konstantno prisutno povlađivanje antidržavnim politikama čiji su nositelji Milorad Dodik i Dragan Čović, putem kojih se nastoji isporučiti suverenitet Bosne i Hercegovine prema susjednoj Hrvatskoj i Srbiji.

Zajednički je ocijenjeno da je u sadašnjem političkom trenutku veoma važno očuvati sve državne institucije i njihov nesmetan rad i pored najavljenih blokada i opstrukcija, koje dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.