open-navfaktor-logo
search
Obratio se na sjednici
Predstavnik onkoloških pacijenata zastupnicima FBiH: Ljudi su očajni, sutra to možete biti vi
U toku je vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH posvećena rebalansu budžeta FBiH za ovu godinu, a pažnja je usmjerena i na problem onkoloških pacijenata koji su na listama čekanja jer Fond solidarnosti FBiH nema dovoljno novca za terapije i tretmane. 
25.10.2023. u 19:18
get url
text

VEZANI TEKST - Predstavnici pacijenata traže sastanak s kantonalnim zavodima: Imaju novaca, samo u KS ima 136 miliona KM viška

Rebalansom budžeta je za Fond solidarnosti planirano deset miliona KM iako je potrebno 70 miliona KM, a Vlada FBiH posljednju 21 godinu nije uplaćivala onoliko koliko je trebala pa duguje oko 1,5 milijardu KM, na šta je ukazao Sead Sefić, predstavnik udruženja onkoloških pacijenata i oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti. 

On se obratio zastupnicima, apelujući da riješe problem. Istakao je da je problem eskalirao ove godine. 

- Ovi oboljeli nemaju mogućnost liječenja, nisu im dostupne terapije ni specifične medicinske usluge jer nedostaje novca u Fondu solidarnosti FBiH. U ovoj godini nedostaje oko 70 milion KM da se blagovremeno ovi pacijenti hitno uključe u terapije i tako da im se produži život. Problem nedostatka sredstava nije nastao u ovoj godini. Dugo traje, 21 godinu.

Jedino je 2002. godine Vlada FBiH, kada je i osnovan Fond solidarnosti, ispoštovala zakon kojim je utvrđeno finansiranje Fonda. Motiv je bio da se omogući liječenje najtežih oboljenja svih pacijenata u FBiH. Budžet Fonda se formira iz prikupljenih sredstava iz doprinosa za zdravstveno osiguranje i transfera iz budžeta FBiH. Samo je 2002. zakon ispoštovan, a od tada sve do danas je Fond oštećen iz tranfera budžeta FBiH. Fondu nisu tranferisana sredstva od ukupno 1,5 milijardu KM za ovih 21 godinu. Ovo je jedan od uzroka koji je doveo do formiranja listi čekanja - naglasio je Sefić. 

Dodao je da se pacijenti neće s tim pomiriti i zahtijevaju da problem bude hitno riješen i da kroz rebalans budžeta bude izdvojeno 70 miliona KM. Kazao je da su bili stekli utisak da Vlada FBiH to želi, ali da zadnje informacije govore da se ta očekivanja nisu obistinila. 

- Vlada je samo djelomično ublažila problem, i dalje ga delegirala na zavode zdravstvenog osiguranja FBiH i kanotna. To je dugotrajan problem dogovaranja - rekao je Sefić.

Istakao je da je situacija krajnje dramatična za oboljele i da traže da zastupnici ozbiljno sagledaju problem.

- Oboljeli u očaju to očekuju. Prije donošenja odluke, neka vam je na umu sljedeća naša poruka: Danas sam ja, a sutra možda ti. Bolest ne bira - naglasio je Sefić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.