open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Predstavnik studenata UNSA: Godišnje gubimo 1.000 studenata, zaustavite tu statistiku
Faruk Dević, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, obratio se danas zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo gdje se razmatra Nacrt Zakona o visokom obrazovanju.
10.05.2022. u 11:54
get url
text

- Na Univerzitetu u Sarajevu je 2008/2009. studiralo je 40.273 studenata, a 2020/2021. godine 27.507 studenata. Jednostavnom računicom vidimo da je UNSA gubio godišnje 1.000 studenata. To je nešto što bi Skupština KS svake godine trebala da razmatra i da o tome da govori, međutim ne govori. Bili smo ubjeđivani da je taj problem demokrafske prirode međutim nije, problem je drugačije prirode. Taj odnos koji je napravljen prema studentima, prema mladim ljudima, koji je pravno formalizovan u ovom dokumentu koji se zove Nacrt zakona o visokom obrazovanju, a koji to u svojoj suštini nije. Zakon ne bi trebao da tjera ljude sa fakulteta već bi trebao da ih privlači sebi – kazao je Dević.

Naveo je kako su slušali kako će dobiti moderan, evropski zakon, ali da to ustvari nisu dobili.

- Dobili smo zakon koji je evropski samo ako studenti i njihovi roditelji imaju evropske standarde života, evropske plaće pa da mogu sebi osigurati nesmetano školovanje, da nemaju strah da li će biti među tih sretnih 10 posto studenata koji će imati pravo da dobiju javno finansirano mjesto – kazao je Dević.

Istakao je da "UNSA nije Univerzitet za finansijsku elitu već Univerzitet na kojem studiraju djeca šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca, djeca koja sama rade i studiraju u isto vrijeme".

- Da li je to ovaj zakon adresirao, naravno da nije i oni su u sivoj zoni. Studenti moraju da rade na crno. Nisu samo marginalizovani finansijski problemi već i obrazovanje, postoji mnogo problema na svim fakultetima u KS. Zašto ne pričamo o pranju diploma, o korupciji na Univerzitetu, o izjednačavanju privatnh fakulteta sa UNSA – pitao je predstavnik studenata Dević.

Kazao je također da bi pozdravili "da se povuče ovaj dokument da se pokaže da je važno to što misle studenti, ako je važno".

Istakao je kako ne žele da slušaju priče kako žele što veći broj akademski obrazovanih građana a da se ovim zakonskim rješenjima tjeraju sa fakulteta.

- Ne želimo da slušamo kako je stalo do našeg mišljenja kada aši zahtjevi ne mogu biti usvojeni. Svi koji odlučujete o ovom zakonu imate odgovornost prema sudbini mladih ljudi. Ova statistika koju sam kazao na početku, hijadu studenata manje, vi imate mogućnost da glasate da li ćete nastaviti sa tom statistikom ili ćete to zaustaviti. Pozivam vas da glasate za studente a ne za ovaj zakon – zaključio je Dević.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.