open-navfaktor-logo
search
Gdje je zapelo
Pregovori o novoj Vladi Livanjskog kantona tek trebaju početi
Razgovori o formiranju nove Vlade Livanjskog kantona trebaju početi za nekoliko dana mada je prije skoro mjesec završeno konstituiranje Skupštine Livanjskog kantona nakon koje su trebali početi pregovori o izvršnoj vlasti.
24.05.2023. u 07:47
get url
text

VEZANI TEKST - Skupština Livanjskog kantona završila konstituiranje, konačno izabrano rukovodstvo

- Nismo se ni sastajali. Za nekoliko dana trebamo se sastati mi, HDZ i Pomak i početi pregovore - rekao je Jozo Ćosić iz HDZ-a 1990, koji je izabran za predsjedavajućeg Skupštine Livanjskog kantona.

Na pitanje da li je bilo problema pa se još nisu dogovorili, odgovorio je da jednostavno nije bilo pregovora i to je to.

Ćosić je dodao da nema promjena kada su u pitanju stranke koje će činiti vlast, a činit će je HDZ 1990, HDZ, HNP, SDA i SDP, dok još nije poznato koje će to stranke biti koje su predstavnici srpskog naroda. 

U Klubu zastupnika iz reda srpskog naroda u Skupštini Livanjskog kantona su Duško Radun iz Srpske sloge-SNS FBiH SP DNS PDP SDS, i Dragana Damjanović iz Srpskog jedinstva, dok su dva iz SNSD-a.

Livanjski, Srednjobosanski i Hercegovačko-neretvanski kanton jedini su koji još nemaju imenovanu vladu nakon Općih izbora održanih 2. oktobra prošle godine. U Srednjobosanskom kantonu Vlada treba biti imenovana 29. maja nakon što su SDA i HDZ dogovorili raspodjelu pozicija. HDZ u Hercegovačko-neretvanskom kantonu očekuje da će imati novu vladu za najkasnije dvije sedmice, ali, kako tvrde, još ne znaju da li će je formirati sa SDP-om ili SDA. U Livanjskom kantonu je i prije nego što je završeno konstituiranje Skupštine bilo poznato ko će činiti valst, ali do imenovanja Vlade još nisu došli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.