open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlade
Pregovori u HNK: SDA utvrdila poziciju, SDP se uzda u HRS, HDZ 1990 čeka sigurnih 17 ruku
Pregovorima za formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kako se čini, ne nazire se kraj iako je on u više navrata bio najavljivan. Dodatno produženje jučer je osigurala Demokratska fronta saopćivši da neće biti dio nove vlade.
07.06.2023. u 16:34
get url
text

VEZANI TEKST - Demokratska fronta: Koaliranje sa SDA ne dolazi u obzir u HNK

Također, jučer je održana i sjednica Izvršnog odbora SDA HNK na kojoj je, kako kaže Džafer Alić, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK, utvrđena pozicija SDA u pregovaračkom kapacitetu.

- Mi smo otprilike jučer zaključili ono što smo da sada imali na raznim našim sjednicama. Nastavit ćemo pregovarati u dosadašnjem kapacitetu i donijeli smo zajednički zaključak da ne spuštamo kriterije ispod toga – naveo je Alić.

Dodaje kako SDA nikada nije ni mislila pristati na podjelu ministarstava u omjeru sedam naprema pet.

- Nikada to nije bilo za nas prihvatljivo. Nemamo potrebe da se dokazujemo svakodnevno i zato to manje spominjemo i pričamo u javnosti. Nama naši glasači vjeruju i znaju da ih nikada nećemo izdati i ići ispod onoga što smo im obećali. Držimo se toga. Oni koji su bili blizu pristanka se moraju dokazivati i prebacivati loptu na nos – kazao je on.

Kako navodi, nakon određenih izjava članova "Trojke", odnosno "Dvojke", mišljenja je da su oni spremni ići ka omjeru osam naprema četiri te da je to "poražavajuće".

VEZANI TEKST - Vlada HNK: HDZ-u više nije sporno dogovarati vlast direktno sa DF-om, je li SDA spremna na ustupke Čoviću?

Komentirao je i odnos sa Demokratskom frontom u ovom kantonu te njihovo jučerašnje saopćenje kako "koalicija sa SDA ne dolazi u obzir".

- Mi smo jednom imali razgovore sa njima. Oni su sve ostavili otvoreno i rekli da će konačnu odluku donijeti njihova centrala. Još jednom smo neformalno razgovarali sa njima i rekli su nam da im je SDA zadnja opcija. Ostavili smo to onda na odluku centrale – pojasnio je Alić te zaključio:

- Ova nova situacija je nepredviđena HDZ-u, oni će, pošto imaju kontrolni paket, odlučiti s kim će nastaviti pregovore.

Nakon odluke DF- da neće biti dio vlasti u HNK, kontaktirali smo i Ivana Odaka, zastupnika HDZ-a 1990.

Naime, HDZ 1990 pregovarao je sa SDP-om, NiP-om, Demokratskom frontom i HDZ-om. Sa SDA nisu imali nijedan sastanak.

- Mi smo do sada imali samo dva susreta sa delegacijom HDZ-a i korektne odnose sa SDP-om. Nikakvih drugih razgovora, odnosno službenih, nije bilo niti će biti – kazao je Odak za Faktor.

Dodaje kako ih "glavni" pregovarači, misleći na HDZ, mogu pozvati na dogovor kada osiguraju najmanje sedamnaest ruku.

VEZANI TEKST - SDP-ovac Lulić tvrdi: Hercegovački DF je šokiran i razočaran postupcima vrha partije

- Gledajući u posljednje vrijeme finansijske transfere u Vladi HNK, sve mi je izglednije da vladajućima odgovara "drugi tehnički mandat", ako im dozvoli visoki predstavnik – smatra Odak.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH HNK Ismet Lulić kazao je danas kako, iako je DF odustao, opcije i dalje postoje. Pojasnio je da postoji mogućnost da Hrvatska republikanska stranka (HRS) podrži vladu.

- Oni (HRS) su ranije u svom saopćenju za javnost rekli da ne žele spašavati SDA, tako da će im ovo bitI idealna prilika da napravimo vladu bez SDA - kazao je Lulić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.