open-navfaktor-logo
search
Sindikat
Prekid isporuka struje: Gasi li Elektroprivreda BiH ArcelorMittal Zenica i 12 hiljada radnih mjesta?
Savez samostalnih sindikata BiH obaviješten je od  Sindikata ArcelorMittal Zenica da je Elektroprivreda BiH ovu firmu obavijestila da joj od 1. marta 2022. godine više neće isporučivati električnu energiju. 
18.02.2022. u 10:59
get url
text
ArcelorMittal Zenica
ArcelorMittal Zenica

Razlog ovog nerazumnog i neprihvatljivog poteza je neprihvatanje reketaških uvjeta koje nameće ovo javno preduzeće, a na šta SSSBiH upozorava još od prošle godine. Ponuđenim ugovorom o rezrevnom snabdijevanju za prva dva mjeseca ove godine je cijena električne energije povećana za više od 400 posto, saopćeno je iz SSSBiH. 

Iz Sindikata navode da prekid snabdijevanjem električne energije fabrici koja godišnje troši više od pola miliona megavata struje i ima pogone poput Koksare, Visoke peći, kao i Toplane koja osigurava grijanje Zenice, znači doslovno njenu smrt.

To bi bez posla ostavilo ne samo 3.200 radnika koji rade u ArcelorMittalu u Zenici, nego i 800 radnika ArcelorMittala u Prijedoru, uz nesagledive posljedice po poslovanje Željezanica Federacije FBiH i RS, kao i 600 firmi koje sarađuju direktno sa ArcelorMittalom. To je ukupno 12 hiljada radnika!

- Ako to pomnožimo sa tri ili četiri člana porodice, stvarne razmjere ovog ekonomskog, privrednog i društvenog pogroma postaju jasne. Da stvar bude gora, struju koja je bila namijenjena ArcelorMittalu, Elektroprivreda  BiH je prema našim saznanjima prodala na inostrano tržište. Iako smo u ovoj državi naviknuti na apsurde koje gledamo svaki dan, teško je povjerovati da je glad za kratkoročnim ekstra profitom preča od najvažnijeg industrijskog lanca u ovoj državi, u kojem radnici krvavo zarađaju svoj hljeb. Po ko zna koji put o njihovim sudbinama odlučuju kravataši, koji imaju i deset puta veća primanja i koji nikad u životu nisu uprljali ruke na poslu. Tačno je da je struja roba kao i svaka druga, ali ta struja se proizvodi od naših resursa. Ako ćemo se porediti sa zapadom, onda ćemo se porediti i s plaćama njihovih radnika - navodi se u saopćenju.

SSSBiH zahtijevamo od Vlade Federacije BiH, resornog Ministarstva, a posebno od Elektroprivrede BiH da se uzdrže od ovih suludih namjera i da za 2022. godinu ispoštuju izmijenjeni Zakon o električnoj energiji kojim je rast cijene struje ograničen na maksimalno 20 posto, bez lihvarskih ugovora i reketaških uvjeta kako za ArcelorMittal, tako i za naše druge privredne subjekte

Kola će se u konačnici, kako to uvijek biva, slomiti preko leđa radnika!. U suprotnom, 1. mart, Dan nezavisnosti ove države, koju su branili i odbranili radnici realnog i metalskog  sektora, bit će obilježen ispred Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH protestima kakve ova država nije vidjela i koji sigurno neće prestati dok se ovaj problem ne riješi, saopćeno je iz SSSBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.