open-navfaktor-logo
search
Poruka iz INOBiH-a
Prekinimo šutnju: Porodice nestalih imaju pravo da znaju  za sudbinu svojih najmilijih
Njih 7.628 još uvijek nema. Ni trideset godina kasnije. Vrijeme za njihove porodice je stalo i mjeri se samo nadom i sjećanjima, očekivanjem telefonskog poziva koji bi im konačno otkrio sudbinu njihovih najmilijih.
10.12.2023. u 10:09
get url
text

Upravo zbog toga, danas, na dan kada je proglašena Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Institut za nestale osobe BiH podsjeća na najveću otvorenu ranu našeg društva.

- Danas, na Međunarodni dan ljudskih prava, želimo podsjetiti  da je članovima porodica nestalih osoba članom 2. Zakona o nestalim osobama u Bosni i Hercegovini zagarantovano pravo da znaju za sudbinu nestalih članova porodice, kao i da dobiju posmrtne ostatke svojih najdražih kako bi ih ukopali sukladno tradiciji i vjerskim običajima.

Prema članu 3. istog Zakona, naglašavamo, organi i institucije u  Bosni i Hercegovini, koje su mjerodavne za traženje nestalih osoba, obavezni su pružiti raspoložive informacije porodicama nestalih, mjerodavnim institucijama za traženje nestalih osoba kao i svu potrebnu pomoć koja se odnosi na proces unapređenja traženja i rješavanja slučajeva nestanka osoba u Bosni i Hercegovini - navode iz INOBiH.

Rješavanje sudbine hiljada nestalih osoba je i civilizacijska i moralna obaveza i prema žrtvi i prema porodici žrtve cijelog društva u našoj zemlji, naročito pojedinaca koji imaju ali ne žele otkriti informacije koje bi mogle pomoći u rasvjetljavanju sudbine nestalih osoba.

- Prisilni nestanci posljedice su ratnih zločina, a u BiH je preostalo rješavanje onih najtežih.  Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine prepoznat je kao najuspješnija institucija u regiji u rješavanju pitanja nestalih osoba. Model rješavanja pitanja nestalih osoba u BiH preporučuje se zemljama koje su prošle ista ili slična iskustva rata i tranzicije kao najučinkovitiji način rješavanja sudbine nestalih osoba - dodaju.

U zemljama bivše Jugoslavije se traži ukupno 11.562 nestalih, a od toga broja preko dvije trećine nestalih osoba odnose se na Bosnu i Hercegovinu, čak 7.628. Ipak, zavjet šutnje je i dalje u punoj snazi. Jednako kao i patnja porodica.

- U ime uplakanih i neutješnih majki, očeva, supruga, djece, braće, sestara, rođaka... u ime istine i pravde, suočimo se sa prošlošću, pomozimo našim komšijama, progovorimo... otkrijmo informacije koje bi mogle dovesti do pronalaska nestalih osoba, prekinimo šutnju, i omogućimo porodicama da pronađu smiraj - apel je Instituta za nestale osobe BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.