open-navfaktor-logo
search
Poplave u TK
Prekinuta putna komunikacija Tuzla - Sarajevo, u Špionici poplavljeno više kuća, ambulanta, pošta...
Zbog izlijevanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Živinice - Olovo u mjestu Stupari i mjestu Đurđevik, kao i na putnim pravcima Kladanj - Vlasenica u mjestu Ravne i Tišća - Šekovići u mjestu Bjelašnica.
22.06.2020. u 14:57
get url
text

Obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica (na putu Srebrenik - Orašje).

Vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika koriste obilaznicu u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica - raskrsnica Vučkovci - Srnice - Bukva - regionalni put (R-461) prema Srebreniku).

Zbog izljevanja vode na kolovoz trenutno nije moguće koristiti saobraćajnicu Srnice Donje - Špionica kao alternativu, a saobraćaj se preusmjerava na dionicu Srnice Donje - Bukva - Srebrenik.

Od tri sata jutros ekipe Civilne zaštite Srebrenika i gorske službe spašavanja su na terenu.

Rijeka Tinja izlila se iz korita u naseljima Bare i Kiseljak, a najkritičnija situacija je u Špionici. Uz pomoć vatrogasaca i mještana uspjeli su iz vode izvući nekoliko vozila, ali nisu uspjeli zaustaviti bujicu koja je ušla u više od 20 stambenih objekata, a poplavljene su i mjesna pošta, ambulanta i zgrada MZ.

Iako voda zauzima sela i plavi oranice, zbog čega od sinoć traje evakuacija stanovništva, najveći problem spasilačkim službama prave mještani koji ne žele izaći iz svojih kuća, čak i kada im voda dođe do vrata.

U naseljima Crno Brdo, Zahirovići i Gornji Srebrenik osim poplava, pokrenulo se i nekoliko klizišta, dok je u naseljima Potpeć i Lisovići površinska voda poplavila stambene objekte.

U naselju Tinja uništen je most koji spaja Tinju sa Starim Selom.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla Zoran Jovanović istakao je da kiša pada danima te da natopljena zelja više ne može apsorbirati padavine, nakon čega se sve slijevaju u potoke i rijeke.

- Poplave su u gradovima Srebrenik, Gradačac, a situacija je alarmantna u Kalesiji - istakao je.

U Živinicama je također situacija loša te su nadležni tražili ispuštanje brane što u ovom momentu nije moguće, jer bi Doboj Istok i Gračanica pretrpjeli ogromne štete.

Na brani u Lukavcu situaciju drže pod kontrolom, ali nadležni se plaše onoga što noć donosi ukoliko kiša bude padala i dalje.

Brojne općine i gradovi sa područja Tuzlanskog kantona proglasili su stanje prirodne nesreće. U Kladnju je stanje alarmantno, došlo je do izlijevanja svih vodotoka a poplavljeno je oko 40 stambenih objekata.

Šef brane JP Spreča Mujaga Begić istakao je da je trenutna situacija na Modracu uslovo rečeno stabilna, ali da postoji opasnost od neželjenih posljedica.

- Prema dostupnim informacijama, vrh talasa se očekuje tokom dana. Uposlenici JP Spreča ulažu maksimalne napore kako bi u okolnostima povećane opasnosti od poplava bile zadovoljene sve strane - naglasio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.