open-navfaktor-logo
search
Povučen zakon
Prekinuta sjednica Doma naroda FBiH, Martinović "šokiran" dopisom premijera Novalića
Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, prekinuo je današnju sjednicu ovog doma na zahtjev Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda.
27.05.2021. u 16:32
get url
text

Razlog prekida cijele sjednice je to što je premijer FBiH Fadil Novalić uputio dopis kojim, radi dorade, povlači iz procedure Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u FBiH.

Dopis premijera Martinović je nazvao presedanom, iako je Novalić i ovlašteni predlagač. Martinović je prvo, nakon ovog dopisa, dao sat pauze, a potom prihvatio zahtjev Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda za prekid sjednice.

- Bila je sjednica Vlade FBiH danas. Nije od strane ovlaštenog obrađivača, Ministarstva zdravstva, bio prijedlog da se ovo danas povuče iz procedure. Drugo, dobio sam informaciju da to nije bilo ni na Vladi. To je vrlo čudna pozicija. Ja ću, zbog zaštite digniteta Doma, tražiti od premijera da objasni situaciju, šta je prethodilo njegovom aktu, da li je to stav njegov ili Vlade i tražiti pismeno očitovanje i očitovanje Ministarstva. U Parlamentu je moguće igrati razne igre, ali ovo danas je bio presedan. U trenu kada trebamo otvoriti tačku dnevnog reda, dobijamo ovo pismo – istakao je Martinović.

Jasmin Duvnjak, šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, reagirao je na zahtjev za prekid sjednice istakavši da imaju sve pretpostavke da mogu raditi.

- Nemamo ništa protiv da se sjednica prolongira, ali mislim da imamo uvjete da radimo. Ovo nije nikakva dramatična situacija. Premijer je ovlašteni predlagač, može povući tačku. Uvijek zagovarate dogovaranje, da se usaglašavamo. Prošlo je više od dvije godine kako je zakon ušao u parlamentarnu proceduru. Rađen je prije korone. Možda je bilo potrebe za popravkama. Ne vidim zašto niste da ovo pomjerimo za mjesec ili dva, pa pitamo ljude iz Vlade što postoji rezerva. Ako smo danas ovdje, ne bi bilo loše da radimo i donesemo akte za koje postoji saglasnost – ocijenio je Duvnjak.

Sjednica je ipak prekinuta, a kada će biti nastavljena, bit će saopćeno kada se to bude znalo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.