open-navfaktor-logo
search
Faktor saznaje
Prekinuta sjednica Komisije za izbor sudije Ustavnog suda BiH
Prekinuta je sjednica Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kako saznaje Faktor, na kojoj je trebalo da se izabere kandidat ili kandidati za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i proslijedi na glasanje Zastupničkom domu FBiH.
14.03.2023. u 13:45
get url
text

VEZANI TEKST - Izbor sudije Ustavnog suda BiH: SDA i DF traže da se Zastupničkom domu FBiH na odlučivanje pošalje lista kandidata

Članovi Komisije iz SDA i DF-a ranije su upozoravali kako u Zastupnički dom FBiH treba poslati listu najuspješnijih kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH, dok iz HDZ-a insistiraju da se pošalje prvi sa liste Marin Vukoja.

U ovom trenutku nije poznat razlog zbog čega je sjednica prekinuta. 

Odluka o izboru sudije je trebala biti razmatrana na kraju sjednice, jer je tako bilo predviđeno dnevnim redom, međutim prije nego se došlo do te tačke, sjednica je prekinuta. 

Neposredno pred zasjedanje Komisije u javnosti su se mogle čitati burne reakcije političkih stranaka i upozorenja da bi članovi Komisije iz SDP-a i Naše stranke mogli presuditi u tome da se izabere kandidat za sudiju Ustavnog suda kojeg preferira HDZ. Sudije koje se biraju na tu funkciju na njoj ostaju do 70. godine života. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.