open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
Prekinuta sjednica: O imenovanju sudije Ustavnog suda BiH i rebalansu budžeta FBiH u septembru
Nastavak sinoć prekinute sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije bit će održan, nakon augustovske pauze, u septembru. Kazao je ovo za Faktor predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte Mahir Mešalić te istaknuo da vlast u aktuelnom sazivu nije sposobna voditi sjednicu.
26.07.2023. u 20:48
get url
text

VEZANI TEKST - Prekinuta sjednica Zastupničkog doma FBiH: Karamatić nije izbačen, vrijeđao Sarajevo pa Tuzlu

- Nažalost, tu vlast nametnula je međunarodna zajednica i visoki predstavnik. Na dnevnom redu sjednice ostala su još dva zakona i nekoliko izvještaja. Ostao je rebalans budžeta koji je premijer Nermin Nikšić povukao, a da nismo ni znali - kazao je Mešalić.

Dodao je da se u septembru očekuju novi pokušaji imenovanja HDZ-ovog Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

- Uvijek smo na oprezu kad je u pitanju imenovanje Vukoje - poručio je Mešalić.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Mirjana Marinković-Lepić sinoć je prekinula sjednicu te je kazala da će zastupnici biti obaviješteni o nastavku. Prekidu je prethodila odluka Etičke komisije Zastupničkog doma koja je donijela jednoglasno zaključak u vezi sa skandaloznom izjavom zastupnika Marija Karamatića (HSS).

Naime, Karamatić je naprasno tražio da se sjednica Zastupničkog doma FBiH prekine kako bi mogao otići iz Kantona Sarajevo i "sa slobodne teritorije gledati utakmicu u kojoj igra Zrinjski".

VEZANI TEKST - Hoće li Karamatić biti udaljen sa sjednice, sada izvrijeđao i kolegu iz kluba, nazvao ga diletantom

Predloženo je da se Karamatiću izrekne mjera javnog ukora. Također, predsjedavajućoj je predloženo postupanje prema Kodeksu, udaljavanje Karamatića sa sjednice.

Međutim, to se nije dogodilo. Karamatić nije izbačen, a sjednica je prekinuta nešto prije 23 sata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.