open-navfaktor-logo
search
U punom sastavu
Prekinuta sjednica Općinskog vijeća Banovići: PDA nije uspjela smijeniti predsjedavajućeg iz SDA
Sjednica Općinskog vijeća Banovići na kojoj su, prvi put od juna, bili prisutni vijećnici i pozicije i opozicije, prekinuta je nakon četiri sata zasjedanja bez usvajanja dnevnog reda. Nova većina koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA), pokušala je smijeniti predsjedavajućeg Roberta Lapčevića iz Stranke demokratske akcije (SDA) te imenovati novog predsjedavajućeg i zamjenika, ali im to nije prošlo.
08.12.2023. u 20:23
get url
text
Općinsko vijeće Banovići
Općinsko vijeće Banovići

Podsjećamo, parlamentarna kriza u Banovićima počela je krajem juna kada je formirana nova većina i pokrenuta incijativa za opoziv načelnika Bege Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA). Nova većina je održavala vanredne sjednice koje su sami sazivali, a na njima su donosili odluke koje nisu provodive, jer nemaju pečat Općinskog vijeća. S druge strane, odbijali su doći na sjednice Općinskog vijeća koje sazove predsjedavajući Robert Lapčević iz SDA, pa na tim sjednicama nije bilo kvoruma te Vijeće nije moglo zasjedati.

- Nova većina je predložila svoj dnevni red, a prve četiri tačke su se odnosile na smjenu i izbor novog predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Vijeća. Tada sam ja tražio sjednicu Kolegija, jer se kao tačka dnevnog reda ne može delagirati smjena i izbor novog rukovodstva bez stava Komisije za izbor i imenovanje, što Poslovnik o radu Vijeća striktno nalaže - kaže Robert Lapčević za Faktor.

Lapčević kaže da je pustio da se glasa o predloženom dnevnom redu, napravio bi grubo kršenje Poslovnika.

- Odlučio sam da prekinem sjednicu zbog grubog kršenje Poslovnika, dok se ne izjasni Komisija za izbor i imenovanje, gdje će svi politički subjekti iz Vijeća imati pravo da predlože kandidate. Kada se dostave ta imena, nova većina ima pravo da izabere koga želi. Ja ću početkom naredne sedmice naložiti Komisiji da zatraži od stranaka dostavljanje prijedloga kandidata za predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg, a zatim slijedi sjednica Komisije. Nakon toga ja ću sazvati Kolegij na kojem će biti utvrđen dnevni red, između ostalih, i s tačkama o smjeni i imenovanju - pojasnio je Lapčević te na kraju istakao da je pozitivan pomak to što su svi vijećnici došli na sjednicu.

VEZANI TEKST - Nakon pisma iz OHR-a: SDA i PDA u Banovićima sjeli za isti sto, ali kriza vlasti nije okončana

Sifet Ikanović iz PDA kaže da se i danas pokazalo da je cilj da se cijeli proces što više oduži ne bi li se nova većina raspala.

- Nama nije dozvoljeno da se glasa o našem prijedlogu za dnevni red. Mi glasanjem za dnevni red ništa ne bi prekršili. Ukoliko se nešto pogriješi, postoje ustanove za to. Trebalo je pustiti usvajenje dnevnog reda. Mi ćemo svoje prijeloge za predsjedavajućeg i zamjenika poslati Komisiji za izbor i imenovanje, jer smo krenuli u proces deblokade i nećemo odustati. Istovremeno ćemo obavijestiti sve institucije, između ostalih, Tužilaštvo TK i OHR, šta se desilo na sjednici - kaže Ikanović za Faktor.

Ova sjednica se mora nastaviti i mi ćemo glasati o istom dnevnom redu, poručio je Ikanović i naglasio da je nova većina stabilna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.