open-navfaktor-logo
search
Farsa u režiji vlasti
Prekinuta sjednica Zastupničkog doma FBiH, opozicija rasrkrinkala igranku Marinković-Lepić i Boškovića
Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u ostavci Mirjana Marinković-Lepić i pred današnju sjednicu Zastupničkog doma FBiH dala je ovlaštenje za vođenje sjednice Mladenu Boškoviću (HDZ) što je na početku sjednice naišlo na otpor opozicije.
04.03.2024. u 13:03
get url
text

VEZANI TEKST - Farsa u Zastupničkom domu sa vođenjem sjednice, zaključak vladajuće većine pao na glasanju

Zastupnici SDA i DF-a su upitali do kada će parlamentarna većina i rukovodstvo provoditi farsu sa vođenjem sjednica jer imaju mogućnost izabrati novog predsjedavajućeg.

Bošković je svoje vođenje sjednice pravdao zaključkom parlamentarne većine, međutim, kada je zaključak većine dat na glasanje on nije prošao. Ni kod pojedinačnog izjašnjavanja zaključak nije prošao.

Potom je Bošković zatražio pet minuta pauze nakon koje je saopćio zastupnicima da je na Kolegiju dogovoreno da se verificira mandat novoj zastupnici Franki Leko i da će se prekinuti sjednica nakon toga i nastaviti kada se za to steknu uvjeti. Leko je u Zastupnički dom ušla umjesto Ive Vincetića.

I tome su se usprotivili iz opozicije kazavši kako ne može verifikaciju voditi Bošković već da Marinković-Lepić treba preuzeti taj dio.

{$galerijaFotografija}

Marinković-Lepić je preuzela tu odgovornost kako je rekla "protivno savjetu ljekara". Naime, ona je 25. septebra podnijela ostavku iz "zdravstvenih razloga". Međutim, u međuvremenu je obavljala posao predsjedavajuće tamo gdje je htjela, ali je vođenje sjednice uglavnom prepuštala Mladenu Boškoviću iz HDZ-a. U međuvremenu je Marinković-Lepić zatvorila bolovanje, no sjednice nije vodila, pa je s vremenom nastala poprilična zbrka i postavljalo se pitanje ko je uopće na čelu Doma.

Nakon što je danas primorana da ipak vodi sjednicu, ona je pozvala predsjednika Mandatno-imunitetske komisije Hajrudina Žilića da podnese izvještaj kako bi se verificirao mandat zastupnici Leko.

VEZANI TEKST - Grupa federalnih zastupnika traži da Ustavni sud FBiH riješi status Marinković-Lepić

Žilić je na to odgovorio da ne zna kome sada podnosi izvještaj i zatražio od sekretara Ivana Milićevića da pruži odgovor. Milićević je kazao da izvještaj podnosi zastupnicima.

Žilić je tražio da se prekine sjednica.

Iz vlasti su tražili da se verificira mandat zastupnici Franki Leko. 

- Ovo je neformalni sastanak zastupnika jer Bošković nije rekao "otvaram sjednicu". Kada bi opozicija napustila objekat vi ne biste imali kvoruma. Držimo ders na neformalnom sastanku. Sjednicu treba prekninuti i neka kolegica Leko dostojanstveno položi zakletvu na zvaničnoj sjednici - sugerirao je zastupnik Mahir Mešalić (DF). 

Za riječ se javio i Mario Karamatić (HSS). 

- U ovom trenutku predsjedavajuća vodi sjednicu i ne vidim šta je sporno, treba da se glasa o verifikaciji mandata, svi uvjeti su ispunjeni - kazao je Karamatić. 

Replicirala mu je zastupnica Alma Kratina (DF). 

- Budimo legalisti. Kolegici Leko treba da se verificira mandat pod istim uvjetima u kojima su verificirani naši mandati - kazala je Kratina.

{$galerijaFotografija}

Po zaključenju rasprave Marinković Lepić je pozvala predsjednika Mandatno-imunitetske komisije Hajrudina Žilića da podnese izvještaj o dodjeli kompenzacijskih mandata, jer kako je kazala "sjednica je otvorena". 

VEZANI TEKST - Mirjana je tu, ali kao da je nema: Marinković-Lepić zaključila bolovanje, ali ne želi voditi sjednicu

Žilić je podnio izvještaj kazavši kako ga podnosi na neformalnom sastanku. 

Potom je stavljen na glasanje izvještaj Komisije o dodjeli mandata Franki Leko koji je usvojen i verificirali su mandat ovoj zastupnici koja je potom položila zakletvu. 

Nakon toga sjednica je prekinuta. 

0J4A3574.JPG
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.