open-navfaktor-logo
search
Nakon prijave
Prekrečen grafit koji veliča ratnog zločinca Ratka Mladića u Zvorniku
Komunalna policija u Zvorniku prekrečila je grafit na sportskoj dvorani "Sokolski dom" koji veliča osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, a koji je iscrtan prije nekoliko dana, što je ponovo bilo uznemirilo povratnike i bivše logoraše.
21.08.2023. u 14:28
get url
text

Policijska uprava (PU) Zvornik dostavila je prijavu Komunalnoj policiji nakon što je prije nekoliko dana na zidu dvorane "Sokolski dom" u Zvorniku iscrtan grafit koji veliča Ratka Mladića, gdje je ispod imena ispisano "heroj". Iako pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a počinioca još nisu pronašli, grafit je ipak prekrečen, kažu za Detektor iz PU Zvornik.

- Od Komunalne policije je prekrečeno, ali daljih informacija nemamo. Mi radimo na pronalasku izvršioca, ali oni otklanjaju u ovom primjeru grafit koji je bio ispisan - rekla je Jovana Ivanović, portparolka PU Zvornik.

Iscrtavanje grafita posvećenog haškom osuđeniku Mladiću uznemirilo je povratnike, a bivši logoraš sa Diviča Amir Efendić ranije je za Detektor kazao da ovakvi natpisi bude najgora sjećanja na doživljeno tokom rata.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu osudio je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS-a, na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje je u julu 2021. nametnuo bivši visoki predstavnik, osim zabrane negiranja genocida i drugih ratnih zločina, kažnjivo – sa najmanje tri godine zatvora – postalo je i dodjeljivanje priznanja, nagrada, spomenika ili bilo kakvog podsjetnika osobi osuđenoj pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.