open-navfaktor-logo
search
"Nema krivičnog djela"
Prekršajni nalozi za učesnike sramne povorke uoči Božića u Doboju, kazne 100-300 KM
Policija iz Doboja sankcionisala je tri osobe iz tog grada, koje su, kako je saopćeno iz PU Doboj, 6. januara, "tokom obilježavanja vjerskih praznika u Doboju narušili javni red i mir na način da su putem razglasnog uređaja puštala muziku neprimjerenog sadržaja".
18.01.2022. u 13:08
get url
text

Podsjetimo, dan uoči pravoslavnog Božića, grupa nacionalista organizovala je u Doboju kolonu auta sa srpskim zastavama, koja je defilovala po gradu, puštajući na razglas pjesmu "Ne volim te Alija", što je izazvalo uznemirenost povratnika u ovom gradu.

- Navedenim licima su izdati prekršajni nalozi zbog počinjenih prekršaja iz člana 7. (svađa, vika, vriska i nepristojno ponašanje) Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske - saopćeno je iz PU Doboj.

Dakle, ovaj događaj, i pored uznemirenosti koju je izazvao među povratnicima, nije kvalifikovan kao krivično djelo izazivanja međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, već je označen kao narušavanje javnog reda i mira. 

Prema Zakonu o javnom redu i miru RS-a, ko narušava javni red i mir svađom, vikom, vriskom, izvođenjem ili reprodukcijom muzičkih sadržaja ili tekstova, nošenjem ili isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem, osim ako se navedeno ne odnosi na javno iznešeno mišljenje o radu državnih organa, te drugih javnih organa i organizacija, kaznit će se novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM.

VEZANI TEKST - Kako se danas živi u Doboju: Po plaću u Tešanj, na slavlje u Banju Luku

Zbog ovog incidenta, prije tri dana zastupnici u Parlamentatnoj skupštini BiH Obren Petrović i Adil Osmanović u Doboju su održali radni sastanak na kojem su prisustvovali načelnici općina Doboj Istok, Doboj Jug, predstavnici Zeničko-dobojskog kantona i glavni imam IVZ Doboj.

Petrović i Osmanović najoštrije su osudili nacionalističke ispade u Doboju, koji su, kako su naveli, poremetili  dobru i godinama građenu atmosferu nacinalne tolerancije i zajedničkog života pripadnika svih nacija u Doboju.

U zahtjevu koji su tom prilikom uputili gradonačelniku Doboja Borisu Jeriniću, načelniku PU Doboj, Forumu za bezbjednost grada Doboj te Međureligijskom vijeću Doboj, naveli su kako "najoštrije osuđuju opisane događaje i traže od nadležnih policijskih službi da preduzmu hitne mjere na razotkrivanju i procesuiranju učenika sramotne nacionalističke povorke u Doboju".

Kako su istakli, od gradonačelnika takođe zahtijevaju da se zakaže radni sastanak sa načelnicima općina Doboj Istok, Doboj Jug, Tešanj, Gračanica i Usora kako bi se ponovo stvorili uvjeti za vraćanje međunacionalnog povjerenja i ponovo uspostavi nacionalna i vjerska tolerancija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.