open-navfaktor-logo
search
Inspekcije i Vlada TK
Premijer Halilagić: Kontrole cijena bit će intenzivirane, nećemo dozvoliti nemoralno bogaćenje
Neophodnost češćih kontrola marži na osnovne životne namirnice u cilju zaštite građana, bila je tema danas održanog sastanka premijera Tuzlanskog kantona (TK) Irfana Halilagića, ministra trgovine, turizma i saobraćaja Mustafe Šakića, vršioca dužnosti (v. d.) direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Šemsudinom Hasanbegovićem i glavnim kantonalnim tržišno-turističko-ugostiteljskm inspektorom Nihadom Habibovićem.
07.03.2022. u 13:34
get url
text
Premijer TK Irfan Halilagić
Premijer TK Irfan Halilagić

- Svjesni da se građani našeg kantona nalaze u nezavidnoj situaciji izloženi stalnim poskupljenjima svih, pa i osnovnih životnih namirnica, što dodatno usložnjava našu svakodnevicu, danas smo od KUIP-a zatražili češće i intenzivnije kontrole opravdanosti tih poskupljenja. Razumijemo i da su određena poskupljenja posljedica realnih kretanja na tržištu, povećanja cijene transporta roba ili povećanja cijena ulaznih sirovina, ali naše građane želimo zaštititi od eventualnih neopravdanih poskupljenja - kazao je danas premijer Halilagić.

Dobili smo garancije KUIP-a, istakao je Halilagić, da će u narednom periodu biti intenzivirane kontrole cijena.

- Vjerovatno ćemo tražiti sedmične izvještaje kako bismo mogli poduzimati i naredne korake. Dio nadležnosti je na Federalnoj inspekciji, koja je također poduzela korake, tako da vjerujem da nećemo dopustiti anomalije, kao što je nemoralno bogaćenje u ovoj situaciji - rekao je Halilagić.

Kako je istaknuo v. d. direktora Hasanbegović, već dvije godine Uprava kontinuirano kontroliše marže goriva i osnovnih životnih namirnica.

- Rezultati koje postižemo na terenu su dobri, ali imamo i više otežavajućih okolnosti, kao što je zastarjelost zakonske regulative koja reguliše kaznenu politiku u ovoj oblasti, mali broj inspektora, dotrajalost voznog parka što sve ograničava efikasnost inspekcijskog djelovanja - navodi Hasanbegović.

Glavni kantonalni inspektor Habibović je danas kazao da je protekle godine, sa smirivanjem stanjem u pogledu pandemije, došlo i do normalizacije cijena, međutim eskaliranje situacije u Ukrajini dovelo je do ponovne destabilizacije tržišta.

- Uprava za inspekcijske poslove je samo u posljednjih 15-ak dana, od eskalacije stanja u Ukrajini, izvršila 48 kontrola kojom prilikom je u 11 slučajeva evidentirano nepoštivanje odluka o ograničenju marži, odnosno 11 subjekata je zatečeno u prekršaju, i tom prilikom naši inspektori su izrekli kaznene mjere u iznosu od ukupno 19.750 KM. Kada je u pitanju nepoštivanje odluke o kontroli cijena, naši inspektori imaju nultu toleranciju i takvo ponašanje trgovaca sigurno nećemo tolerirati - kazao je Habibović.

Premijer Halilagić i ministar Šakić su izrazili spremnost Vlade da u okviru svojih mogućnosti i ingerencija pomogne u zaštiti građana, međutim danas je rečeno da je trenutno važeća regulativa, u smislu federalne odluke, sasvim dovoljna da i nema potrebe za uvođenjem novih mjera na kantonalnom nivou jer bi takvo djelovanje dovelo trgovce u neravnopravan položaj.

Ipak Vlada će u narednom periodu razmotriti donošenje inicijative za izmjenu Zakona o kontroli cijena kojim bi se pooštrila kaznena politika, kvalitetnije uredila ova oblast i zaštitili građani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.