open-navfaktor-logo
search
Vlada TK
Premijer Halilagić rezimirao prvih 100 dana rada: Urađeno i više od onoga što je planirano
Vlada Tuzlanskog kantona tokom prvih 100 dana rada realizirala je šest mjera iz ekspozea premijera Irfana Halilagića iz Stranke demokratske akcije (SDA), što je više od planiranog u ovom periodu.
05.07.2023. u 17:22
get url
text
Halilagić na press konferenciji
Halilagić na press konferenciji

- Ovo je Vlada kontinuiteta, koja je nastavak one priče iz prošlog mandata. U tom smislu, radimo u okolnostima stabilne skupštinske većine, što je veoma važno da budemo uspješni. Mi smo u zakonom utvrđenim rokovima usvojili budžet TK u posljednjem danu prošle godine. Nakon toga, odnosno nakon formiranja skupštinske većine i novog saziva Vlade, a vođeni potrebom realizacije mjera koje su označene kao prioritetne, prije nekoliko dana usvojili smo izmjene i dopune budžeta TK, kao pretpostavku za realizaciju tih mjera - rekao je danas premijer Halilagić.

Vlada Tk za prvih 100 dana ovog mandata održala je 25 sjednica, 14 redovnih i 11 vanrednih na kojima je razmatrana 281 tačka dnevnog reda.

- Nakon prošlogodišnjih 18 mjera, ove godine zacrtali smo 20 novih ciljeva, a za prvih 100 dana planirali realizaciju njih pet. Uz svih pet planiranih, uspjeli smo izabrati i kompaniju koja će uraditi glavni projekat i prateću dokumentaciju za rekonstrukciju zgrade Vlade TK, čime smo ispunili i šestu mjeru i konačno pokrenuli procese da Vladu Tuzlanskog kantona vratimo u njen dom - kazao je Halilagić.

Pet realiziranih mjera podrazumijeva ukidanje plaćanja premije zdravstvenog osiguranja za građane, jednokratnu novčanu pomoć svim maturantima u TK, uvođenje prava na egzistencijalnu naknadu za supruge preminulih demobilisanih boraca, milion KM za podršku naučno-istraživačkom radu te registar imovine izabranih i imenovanih zcvaničnika TK, koji će, prema najavama premijera, biti objavljen za 15-ak dana.

Halilagić se u prezentaciji urađenog osvrnuo i na činjenicu da je Vlada izvršila i prvi ovogodišnji rebalans budžeta i time osigurala značajna nova finansijska sredstva za razvojne projekte, između ostalog pet miliona KM za sanaciju zgrade Vlade TK, 4,5 miliona KM za Kampus Univerziteta u Tuzli, po tri miliona KM za zgradu Općinskog suda u Živinicama, zgradu Policijske uprave u Živinicama i zgradu Općinskog suda u Lukavcu, dva miliona KM za pomoć nerazvijenim općinama, 1,5 milion KM za zgradu Policijske uprave Tuzla, 1,2 miliona KM za sanaciju štete od poplava, milion KM za osvjetljenje piste aerodroma Dubrave, 690.000 KM za pristupni put prema regionalnoj deponiji EkoSep i 450.000 za most na izletištu Zlača.

- Zaustavili smo negativne trendove u polovanju Univerzitetskog kliničkog centra i mislimo da će sutrašnja tematska sjednica ponuditi određena rješenja za najvažniju medicinsku ustanovu u TK. Kada se sve uzme u obzir, zadovoljan sam našim radom. Imali smo poplave u nekim općinama što je tražilo reakciju, nemio događaj u Osnovnoj školi Lukavac Grad, povodom kojeg je formirana i radna grupa, koja ima za cilj da pripremi set mjera, a koje će se naći u primjeni za narednu školsku godinu - rekao je na kraju Halilagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.