open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Premijer Nenadić ponovo o omiljenoj temi: Zadovoljan dinamikom radova na Prvoj transverzali
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić istakao je na današnjem sastanku Operativnog tima za realizaciju projekta izgradnje Prve transverzale kako je zadovoljan uspostavljenom dinamikom implementacije aktivnosti na izgradnji ove važne saobraćajnice.
08.07.2020. u 15:05
get url
text

- U posljednja dva mjeseca Ministarstvo saobraćaja, općine Centar, Vogošća, Novo Sarajevo, zavodi za planiranje, razvoj i izgradnju, Direkcija za puteve, resorna ministarstva intenzivno i koordinirano rade na rješavanju svih problema - naglasio je premijer Nenadić, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Po njegovim riječima, tokom vikenda okončano je rušenje "druge kuće" u ulici Halida Kajtaza na prvoj dionici Prve transverzale, čime su stvoreni uslovi za skori početak radova, odnosno uvođenje izvođača u radove početkom sljedećeg mjeseca na dionici od Mašinske škole do ulice Braće Begić.

Dodao je kako su sve ove aktivnosti rezultat uspješne saradnje svih koji učestvujemo u realizaciji ovog vrlo važnog projekta za Kanton Sarajevo i njegove građane.

Istakao je kako je procedura za rušenje "druge kuće" predstavlja izvrstan primjer timskog rada više institucija, te podsjetio da je tokom samo jednog dana obavljeno slijedeće:

-Direkcija za puteve KS podnosi Općini Centar zahtjev sa potpunom dokumentacijom za uklanjanje ovog objekta,
-načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić potpisuje rješenje o rušenju,
-općinski inspektorat i Direkcija za puteve KS se odriču prava žalbe na Rješenje i
-općinski načelnik stavlja pečat pravosnažnosti na ovo Rješenje.

Time se od strane resornih organa općina i kantona na terenu uradilo ono što se i treba raditi kada se proglasi javni interes nad nekim projektom.

Na današnjem sastanku najavljeno je da će za 20 dana, kada ističe javni poziv za izbor izvođača radova na dionici od Mašinske škole do ulice Braće Begića, građani vidjeti radove na dionici  ovog puta u dužini od oko 850 metara čija izgradnja košta 21,9 milion KM, što je krucijalan projekt u strogom centru grada.

Premijer Nenadić, načelnik Općine Centar i ministar saobraćaja Adi Kalem naredne sedmice će ponovno obići kompletnu dionicu, koja prolazi kroz ulicu Halida Kajtaza i Tešanjsku, te operativnim radom na terenu unaprijediti rješavanje pitanja konačnog uklanjanja svih preostalih objekata na ovom dijelu Prve transverzale, navodi se u saopćenju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.