open-navfaktor-logo
search
Operativni tim
Premijer Nenadić: Prva transverzala ostaje prioritet Vlade Kantona Sarajevo
Operativni tim za praćenje realizacije projekta izgradnje Prve tranfverzale održao je danas svoj prvi sastanak sa predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo u novom sazivu, s ciljem potpune razmjene najznačajnih informacija vezanih za izgradnju ove izuzetno značajne saobraćajnice.
13.05.2020. u 16:31
get url
text
Mario Nenadić, Prva transverzala

Sastankom je predsjedavao premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, a prisustvovali su mu ministar saobraćaja Adi Kalem, ministar finansija Jasmin Halebić, pravobranilac KS Kemal Karić, načelnici općina Centar i Vogošća Nedžad Ajnadžić i Edin Smajić, direktori Zavoda za izgradnju KS i Zavoda za planiranje razvoja KS Mirza Hulusić i Hamdija Efendić, te predstavnici Općine Novo Sarajevo.

Premijer Nenadić je poručio da projekt Prve transverzale ostaje prioritet Vlade Kantona Sarajevo. 

- Njenom izgradnjom ubrzat će se protok saobraćaja i smanjiti gužve u gradu. S obzirom da će se realizicija ovog projekta pozitivno odraziti i na razvoj privrede u Kantonu Sarajevo, jer će uz transverzalu biti i nekoliko pratećih objekata. Nastojat će se, uprkos trenutnoj ekonomskoj situaciji, iznaći potrebna finansijska sredstva - naglasio je premijer Nenadić.

Direktor Direkcije za ceste KS Selmir Kovač je informisao prisutne da su jučer srušene kuće s dvije stambene jedinice u ulici Halida Kajtaza 2 i 4, a koje se nalaze na trasi buduće Prve transverzale.

S ovim se, kako je istakao, započelo nakon što je Direkcija za puteve KS dostavila Općini Centar izjavu kojom je potvrđeno da se odriče prava na žalbu na rješenje kojim se Kantonu Sarajevo odobrava uklanjanje ovog stambenog objekta.

Istakao je kako se ovim stvara imovinsko-pravni osnov za početak radova na izgradnji prve dionice Prve transverzale od ulice Halida Kajtaza do ulice Braće Begić.

Po riječima, direktora Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirze Hulusića, rušenje objekata na trasi Prve transverzale je pozitivan primjer kako se zajedno može ostvariti zacrtano.

- Ovakvi projekti, zahtjevaju učešće preko dvadeset institucija, među kojima su najvažnije općine i sudovi, kao i Direkcija za puteve, koja vrši izgradnju. Vrlo je važno da svi budemo iskoordinirani, jer nam je zajednički cilj isti, a to je završetak projekta Prve transverzale - istaknuo je Hulusić.

Lokacija je, po mišljenju direktora Hulusića, opterećena privatnim vlasništvima, a eksproprijacija ovih parcela je izvršena tokom 2019. godine i ovo rušenje objekata je rezultat tih aktivnosti.

Na današnjem sastanku je zaključeno da dinamički akcioni plan aktivnosti na izgradnji Prve transverzale izrade zajedno, kao implementatori projekta, Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i Zavod za izgradnju KS. 

Kako je pojasnio direktor Kovač, u planu će biti sva dokumentacija s kojom raspolažu u ovoj direkciji, ali i ona koja im nedostaje.

Svi učesnici sastanka su se složili da se na spomenutoj trasi nalazi još nekoliko objekata koji moraju biti srušeni kako bi uvjeti za gradnju bili u potpunosti ispunjeni, bar kada su u pitanju fizičke prepreke za gradnju saobraćajnice.

Na sastanku je najavljeno i kako se u narednih mjesec do mjesec i po očekuje raspisivanje tendera za odabir izvođača radova na tunelu "Kobilja Glava", navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.