open-navfaktor-logo
search
Obratio se veteranima
Premijer Nizozemske izvinio se mirovnim snagama iz Srebrenice
Vlada Nizozemske danas se zvanično izvinila vojnicima te zemlje koji su poslani u sastav mirovnih snaga Ujedinjenih nacija da brane bh. enklavu Srebrenicu sa nedovoljno oružja i ljudstva da očuvaju mir, piše Beta.
18.06.2022. u 17:53
get url
text

Vojnici, sada veterani, bili su suočeni sa puno teže naoružanim snagama bosanskih Srba predvođenih ratnim zločincem Ratkom Mladićem koje su izvršile masakr nad više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u julu 1995. godine, u krvoproliću koje je Međunarodni sud označio kao genocid.

Premijer Mark Rutte govorio je pred stotinama veterana holandskog bataljona "Dutchbat III" u vojnoj bazi u centralnoj Nizozemskoj, i rekao im "da poslije gotovo 27 godina neke riječi još nisu izrečene".

- Izvinjavam u ime holandske vlade svim muškarcima i ženama Dutchbata III. Vama i ljudima koji danas ne mogu biti ovdje. S najvećom mogućom zahvalnošću i poštovanjem prema načinu na koji je Dutchbat III pod teškim okolnostima pokušavao da čini dobro, čak i kada to više nije bilo moguće - rekao je Rutte.

Ceremonija je održana poslije izvještaja objavljenog prošle godine o iskustvu oko 850 vojnika koji su bili u sastavu nizozemskog bataljona.

U studiji su date preporuke uključujući i da Vlada treba napraviti "kolektivni gest" oko, kako je navedeno, "percipiranog nedostatka priznanja i cijenjenja toga šta su nizozemski mirovnjaci uradili s obzirom na vanredne okolnosti u kojima je od njih traženo gotovo nemoguće".

Nizozemska se dugo bori sa nasljedjem genocida u Srebrenici.

Tadašnji premijer Wim Kok podnio je ostavku 2002. kada su u izvještaju oštro kritikovane vlasti te zemlje zbog toga što su slale vojnike u opasnu zonu bez odgovarajućeg mandata ili potrebnog oružja da zaštite blizu 30.000 izbjeglica koji su pobjegli u nizozemsku bazu u istočnoj Bosni.

Nizozemski vrhovni sud je 2019. presudio da je ova zemlja djelimično odgovorna za blizu 350 bošnjačkih muškaraca koje su ubile snage takozvane Vojske Republike Srpske u genocidu.

Sud je presudio da su nizozemske mirovne snage evakuisale te muškarce iz svoje vojne baze blizu Srebrenice 13. jula 1995. iako su znale da su ti ljudi u "ozbiljnoj opasnosti da budu zlostavljani i ubijeni od snaga bosanskih Srba".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.