open-navfaktor-logo
search
Brojne aktivnosti
Premijer Ružnić o migrantskoj situaciji u USK: Krajišnici traže vraćanje zatvorenog graničnog prijelaza
Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić izjavio je za Faktor da od izgradnje pritvorske jedinice ili centra za detenciju unutar migrantskog kampa Lipa kod Bihaća, definitivno nema ništa.
31.08.2023. u 07:35
get url
text

VEZANI TEKST - Ružnić pisao Nešiću, Konakoviću i Laketi: Hrvatska vraća migrante u USK, a vi "tepate" po Facebooku, radite svoj posao!

- Na samitu za migracije na Jahorini u junu sjeo sam sa ministrom sigurnosti Nenadom Nešićem i direktorom Službe za poslove sa strancima Žarkom Laketom i jasno se dogovorili da od pritvorske jedinice nema ništa, kao ni od centra za detenciju i zatvorske jedinice - kaže Ružnić.

Dogovoreno je da se ono što je do sada sagrađeno, dio kontejnera, ogradom odvoji od centra kampa Lipa. Taj dio, ističe Ružnić, može isključivo služiti za potrebe i redovne aktivnosti Službe za poslove sa strancima koja je i upravitelj kampa Lipa.

- Razgovarali smo da MUP USK preuzme od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela nadzor jer praktično mi i rješavamo sve probleme narušavanja javnog reda i mira u kampu - govori premijer USK.

Navodi da je zatraženo postepeno zatvaranje prihvatnih cenatra na području Unsko-sanskog kantona.

- Trenutno, priliv migranata je od 150 do 200 dnevno. Oni se u kampu Lipa zadrže dan, najduže tri dana. Samo kratko navraćaju, nema zadržavanja ni u Kladuši, Bihaću ni Cazinu – kaže Ružnić.

VEZANI TEKST- Unsko-sanski kanton pred novom migrantskom krizom

Kada je u pitanju granični prijelaz Hadžin Potok - Bogovolja koji od jula nije u funkciji za međunarodni saobraćaj putnika zbog ilegalnih migracija, a što je izazvalo oštre reakcije među građanima USK, Ružnić kaže da Granična policija BiH i MUP USK vrše pojačani nadzor.

- Mješovita komisija za granične prijelaze je kao jedan od razloga zatvaranja i prekategorizacije tog graničnog prijalaza stavila i trenutnu migrantsku situaciju, sigurnosni dio, tako da smo i taj dio aktivnosti pojačali kako bi se Hadžin Potok vratio u funkciju - zaključuje premijer USK. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.