open-navfaktor-logo
search
Nezakonitosti
Premijer TK Halilagić: Prvo sporazum s Vladom FBiH, pa kadrovske promjene na UKC-u Tuzla
Upravni odbor i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla nisu imenovani u skladu s Zakonom o zdrvastvenoj zaštiti Federacije Bosne i Hercegovine, konstatirano je u nalazu Federalne ispekcije iz novembra prošle godine. Razlog je što u Upravnom odboru nema predstavnika Federacije BiH, a za imenovanje direktora nije data saglasnost Ministarstva zdravstva FBiH.
04.04.2022. u 15:16
get url
text
Premijer TK Irfan Halilagić

- Iskazali smo potrebu da potpišemo sporazum između Vlade TK i Vlade FBiH kojim će se regulisati odnosi u upravljačkoj strukturi Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Nakon toga bi trebali krenuti s imenovanjem Upravnog odbora, koje će biti u skladu sa zakonom - rekao je danas premijer TK Irfan Halilagić, nakon sastanka s delegacijom Vlade FBiH koju je predvodio premijer Fadil Novalić.

Prema važećem Statutu UKC-a Tuzla, tri člana Upravnog odbora imenuje Vlada FBiH, a dva Vlada TK. Taj Statut sačinjen je još 2013. godine na osnovu Odluke o preuzimanju upravljačkih prava koja je usvojena u Parlamentu FBiH i Skupštini TK, ali upravljački odnosi do danas nisu realizirani u praksi.

- Bit će imenovana komisija koja će pripremiti ugovor o preuzimanju upravljačkih prava nad UKC-om Tuzla, a nakon toga bi krenuli u implementaciju, odnosno imenovanje novog Upravnog odbora - kaže premijer Halilagić.

Objektivno, ističe on, nema razloga da prije toga Vlada TK vrši bilo kakve kadrovske promjene u upravljačkim strukturama UKC-a.

- Jedino ukoliko se proces preuzimanja upravljačkih prava oduži, onda ćemo morati reagirati jer objektivno postoje nezakonitosti. Međutim, sada imamo priliku da sve postavimo na prave osnove. Procjena je da ugovor o preuzimanju upravljačkih prava može biti spreman već za 10 do 15 dana - navodi Halilagić.

U UKC-u Tuzla pacijenti oboljeli od karcinoma trenutno ne mogu obaviti zračenje, a oko 70 pacijenata mora ići u druge kliničke centre na liječenje. Razlog je to što je na aparatu kojim se zračenje obavlja istekla licenca i nije obnovljena, pa je nemoguće uvesti nove pacijente jer se ne može sačiniti plan terapija.

Direktor UKC-a Tuzla dr. Alen Kamerić potvrdio je prošle sedmice da popravka košta pola miliona, a novi aparat sedam miliona maraka.

- Pripremamo određene korake, resorna ministrica Dajana Čolić je uključena u taj problem, ali prema onome što je meni rekla, komunikacija s menadžmentom UKC-a je poprilično otežana - kaže Halilagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.