open-navfaktor-logo
search
Tri moguća rješenja
Premijer Uk: Iduće sedmice rekonstrukcija Vlade KS, opcija je da i ja podnesem ostavku, ali...
Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, potvrdio je da će naredne sedmice biti poznato kako će izgledati nova Vlada KS i na koji će način biti riješeno to pitanje.
19.09.2023. u 19:34
get url
text

Tri su moguća rješenja, a Uk je gostujući na BHRT-u objasnio da su ustvari najizglednija dva - ostavka premijera ili smjena dva sporna ministra iz Stranke za BiH od strane Skupštine KS.

- Ja već govorim zadnjih sedam dana "u naredna tri dana", evo neću tačno govoriti datum, ali mislim da ću biti u prilici da naredne sedmice podnesem jedan vid zahtjeva. Tri su opcije. Prva opcija, da ministri podnesu ostavku, druga je da premijer podnese ostavku i onda pada cijela Vlada, a treća je da Skupština KS smijeni određene ministre - kazao je premijer Uk.

Uk je potvrdio da broj ministara koji pripadaju "Trojki" ostaje isti.

- Trojka ima deset ministara i tako će ostati ukoliko se ovaj dogovor koji je u načelu ispoštuje. Ova dva ministarstva vjerovatno će pripasti nezavisnoj grupi, odnosno nezavisnom klubu: Damir Marjanović, Admela Hodžić i Redžo Lemezan - rekao je Uk.

Na pitanje novinara, koja je najizglednija opcija, Uk je odgovorio "kako misli da ministri neće sami podnijeti ostavke, posebno ministri iz Stranke za BiH, jer je, kako kaže, s njima obavio razgovor kolegijalno".

- Ostaju dvije opcije - da ja podnesem ostavku ili zatražim razrješenje ministara od strane Skupštine KS. U ovom trenutku rješavamo tehničke stvari i da vidimo koji će obim biti cjelokupne rekonstrukcije s obzirom da puni obim još nije poznat, barem nije u konačnici dogovoren od strane tri politička subjekta plus kluba Nezavisnih zastupnika - naveo je Uk.

Potvrdio je i da postoji mogućnost da i on podnese ostavku, ali u tom slučaju pada cijela Vlada KS.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.