open-navfaktor-logo
search
Nesigurni su subjektivni
Premijer Uk objasnio zašto sve manje Sarajlija šeta noću: Nije zbog sigurnosti, to je zbog zime
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk gostujući na N1 kazao je kako je sa objektivnog aspekta sigurnosna situacija u glavnom gradu Bosne i Herceogine "zadovoljavajuća", ali da razumije i građane koji se subjektivno lošije osjećaju nakon dva ubistva u mjesec dana.
21.02.2024. u 21:05
get url
text

Na pitanje voditelja da li je pogoršanje sigurnosne situacije dovelo do toga da ima manje šetača na sarajevskim ulicama u kasnim satima, Uk je odbacio ove navode zaključivši da se to "veže za period godine".

- Manji je promet u januaru i februaru u odnosu na juli i august - zaključio je UK, piše N1.

- Sa subjektivnog aspekta razumijem ljude koji misile da je situacija lošija. Ukoliko se dese dva ubistva u mjesec dana razumljivo mi je što ljudi imaju strah i to je opravdano - dodao je Uk.

Premijer KS ne misli da ostavka člana Komisije za sigurnost Skupštine KS Muhameda Budimlića ima veze sa sigurnosnom situacijom, iako je u zahtjevu za razrješenje kao razloge naveo veoma lošu sigurnosnu situaciju u KS u dužem periodu i veoma neadekvatnu reakciju nadležnih zakonodavnih, izvršnih, policijskih i pravosudnih tijela u KS.

- Ne bih se složio sa njegovim tvrdnjama. Subjektivno se možda i ja lošije osjećam sa sigurnosnog aspekta nego prije dvije godine, ali su objektivni parametri takvi kakvi jesu. Svjedoci smo i šta se desilo u Tuzli. Dakle, krivična djela nisu vezana samo za ova dva kantona. To je jako kompleksan proces i Vlada pokušava da prebrodi ovu situaciju - kaže Uk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.