open-navfaktor-logo
search
Manja šteta na objektima
Premijer ZDK Nezir Pivić obećao pomoć domaćinstvima oštećenim u zemljotresu
Zemljotres magnitude 4,8 po Rihteru sinoć  je oko 21.43 sati zadesio područje Zenice, a osjetio se i na širem području Zeničko-dobojskog kantona.
31.12.2023. u 12:34
get url
text

Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite, do sada su prijavljena manja obrušavanja fasada u samom gradu Zenica, obrušavanje dimnjaka na par objekata, kao i pucanje zidova na starijim objektima u naselju Stara Nemila, Ljubetovo i Hece, saopćila je Press služba ZDK.

U saopćenju se navodi da je usljed obrušavanja kamenja na magistralnu cestu M-17 kod Vranduka, došlo do saobraćajne nezgode pri čemu je jedna osoba povrijeđena. Na osnovu informacije iz Hitne pomoći Zenica, pored sinoć četiri povrijeđena lica, od kojih su dva dva upućena u Kantonalnu bolnicu Zenica, nije bilo novih prijava povreda izazvanih ovom prirodnom nepogodom.

U toku jutra u Kantonalni operativni centar civilne zaštite ZDK-a zaprimljene su prijave od strane građana da je na jednom objektu u Vranduku i dva stambena objekta u Hecama došlo do oštećenja u vidu pukotina na u samom objektu i zidovima. Također, prijavljeno je da su u gradskoj zoni u Zenici, u naselju Mokušnice kod Lovačkog doma, oštećene dvije starije kuće u vidu većih pukotina na samom objektu.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić rekao je da su sve službe civilne zaštite i dalje u pripravnosti i spremne su reagovati ukoliko se ukaže potreba, a da će Vlada i Kantonalna uprava civilne zaštite pomoći oštećenim domaćinstvima da saniraju štetu.

- Najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava i da niko od povrijeđenih nije zadobio životno ugrožavajuće ozljede. Vlasnici objekata koji su oštećeni mogu računati na punu podršku institucija Zeničko-dobojskog kantona u sanaciji nastalih šteta. Povrijeđenima želim da se brzo oporave - rekao je premijer Pivić.

Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite, u drugim općinama i gradovima na području Zeničko-dobojskog kantona nema prijava o nastalim štetama, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.