open-navfaktor-logo
search
Odugovlačenje u ZDK
Premijerka Mehmedić nije podnijela ostavku nakon izglasavanja nepovjerenja, sutra ide smjena
Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić (BH. inicijativa-Kasumović Fuad) nije podnijela ostavku nakon što je Skupština Zeničko-dobojskog kantona izglasala nepovjerenje Vladi Zeničko-dobojskog kantona, kako je predvidjela procedura. Zbog toga će Skupština ZDK održati još jednu sjednicu na kojoj će smijeniti premijerku i Vladu.
16.10.2023. u 10:40
get url
text
Sa sjednice Skupštine ZDK
Sa sjednice Skupštine ZDK

VEZANI TEKST - Pala Vlada ZDK, nova skupštinska većina izglasala nepovjerenje

Prema informacijama, sutra će biti održana sjednica Skupštine ZDK na kojoj će jedna od tačaka biti ova smjena.

Nepovjerenje Vladi ZDK izglasala je u srijedu, na hitnoj sjednici Skupštine, nova skupština većina koju čine SDA, NES, DF, SBB i samostalni zastupnici Ivo Tadić koji je napustio HDZ, te Alen Kapković i Amela Granić koji su bivši članovi Bh. inicijative-Kasumović Fuad.

Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK, rekao je da partneri još nisu počeli razgovore o kadrovima koji će činiti novu Vladu ZDK. Očekuje da će početi za dan-dva. 

Ranije je dogovoreno da premijera predloži SDA. Galijašević je ustvrdio da još nemaju prijedlog. 

Nova većina je dogovorila i da će u Vladi ZDK ostati neki "stari" ministri, imajući u vidu da su u novoj većini NES i DF, koji su bili i dio prethodne većine zajedno s HDZ-om, SDP-om, Bh. inicijativom, Našom strankom i Nip-om.

Nova većina formirana je nakon raspada stare usljed problema između SDP-a i Bh. inicijative-Kasumović Fuad, ali i usljed unutarstranačkih trzavica u ovim strankama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.