open-navfaktor-logo
search
Neustavni dan RS-a
Premijerka Srbije u Banjoj Luci: Brnabić zabrinuta zbog američkih sankcija Dodiku, ali...
Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić kazala je večeras na akademiji u Sportskoj dvorani Borik u Banjoj Luci, povodom neustavnog dana RS-a, da je zabrinuta zbog "izazova sa kojima se suočavaju srpski predstavnici u RS", te sankcija koje su SAD uvele Miloradu Dodiku, a posebno njihovog obrazloženja.
08.01.2022. u 20:52
get url
text
Brnabić-Dodik
Brnabić-Dodik

- Od nas se zahtijeva racionalno ponašanje bez ishitrenih poteza. Srbija nikada neće spovodoti sankcije protiv pripadnika svog naroda u RS i BiH – rekla je Brnabić.

Tokom svog govora u dvorani Borik, prenijela je čestitke i pozdrave u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji nije danas došao u Banju Luku, ali jesu predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, brojni ministri Vlade Srbije, srpski patrijarh Porfirije, te druge zvanice.

Brnabić je rekla da su, za nju lično, 9. januara 1992. godine "Srbi tražili način da sačuvaju mir i sigurnost kako se ne bi ponovio Jasenovac, Donja Gradina, Prebilovci, te druga stratišta srpskog naroda".

- Da nije bilo 1941. i stradanja sve do 1945. godine i da, ponovo 1991. godine, nije bilo pokliča "za dom spremni" i drugih sličnih, i obećanja da će se završiti posao započet 50 godina ranije, vjerujem da ne bi bilo RS, a da nije bilo RS, vjerujem da bi oni taj posao završili – kazala je Brnabić.

- Kada govore da je RS genocidna tvorevina, mogu samo da kažem da je RS stvorena na genocidu, ali na genocidu nad srpskim narodom – istakla je.

Premijerka Srbije je dodala da je "RS želja za mirom, slobodom, da se zločini nad srpskim narodom ne nastavljaju i ne ponavljaju".

Dodala je da je politika Srbije "otvoreni Balkan".

- Ne sukobi, nego saradnja. Ne granice i ograničenja, nego slobodan protok kljudi, robe, usluga – kazala je i dodala da je Srbija od 2014. godine u RS uložila 88 miliona eura.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.