open-navfaktor-logo
search
Projekti
Premijerka ZDK i muftija zenički razgovarali o završetku izgradnje Islamskog centra u Zenici
Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić razgovarala je s muftijom zeničkim hfz. prof.dr. Mevludinom-ef. Dizdarevićem o aktivnostima i projektima na kojima radi Muftiluk zenički.
17.04.2023. u 18:44
get url
text

Muftija je rekao da je Muftiluk fokusiran na završetak Islamskog centra u Zenici koji je, kako je istaknuo, drugi najznačajniji objekat Islamske zajednice u BiH, odmah poslije zgrade Rijaseta u Sarajevu. Naveo je da je otvorenje zgrade planirano za septembar ove godine - saopćeno je iz Press služba ZDK.

U saopćenju se navodi da su Vlada i narod Kuvajta donirali značajna sredstva za završetak zgrade, čija je izgradnja počela prije 13 godina, koja nisu dovoljna za završetak objekta zbog poremećaja na tržištu i povećanja cijena građevinskog materijala.

Muftija Dizdarević je rekao da su sredstva za završne radove dali općine Kakanj i Tešanj, a podršku je obećao i Grad Zenica, te da očekuje finansijsku podršku i od Zeničko-dobojskog kantona.

Premijerka Mehmedić je zahvalila na posjeti, te naglasila važnost Islamskog centra, koji će otvoriti svoja vrata za građane, posebno što će dio kompleksa biti namijenjen djeci, a biblioteka će služiti svima.

Sastanku je prisustvovala i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić, koja je pohvalila napore Muftijstva zeničkog na ovom projektu, naglasivši da je veoma važno što će objekat biti u funkciji potreba mladih.

Naglasila je i skoro raspisivanje javnog poziva za dodjelu sredstava, na koji se Muftijstvo zeničko može prijaviti s projektom Islamskog centra - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.