open-navfaktor-logo
search
Predmet "Respiratori"
Premijeru Novaliću oduzet telefon, pregledana dokumentacija i u KCUS-u
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu u sklopu istrage u predmetu "Respiratori" oduzeli su mobilni telefon federalnom premijeru Fadilu Novaliću, potvrđeno je za Faktor iz izvora bliskih istrazi.
27.05.2020. u 18:20
get url
text

Kako su nam kazali naši izvori, Novalićev telefon izuzet je još prije nekoliko dana.

Ranije su, podsjećamo, po naredbi Suda BiH, oduzeti telefoni i bivšem šefu Novalićevog kabineta Hasanu Ganibegoviću i sekretarki Vlade FBiH Editi Kalajdžić.

Tada nam je rečeno da su istražitelji u potrazi za određenom Viber prepiskom, za koju je utvrđeno da je brisana. 

Istovremeno, istražitelji SIPA-e i Tužilaštva BiH su jučer i danas bili u KCUS-u, gdje je, kako nam je rečeno pregledana određena dokumentacija.

- Istražitelji su vršili pregled dokumentacije, radi prikupljanja informacija - kratko je potvrdio glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić. 

Radi se o korespodenciji između ove zdravstvene ustanove i Federalne uprave civilne zaštite, a tiče se ne samo predmeta "Respiratori", već i ostalih nabavki koje su vršene za potrebe KCUS-a posredstvom FUCZ-a.

Do sada je SIPA u sklopu istrage u predmetu "Respiratori" izuzela dokumentaciju iz Vlade FBiH, FUCZ-a, firme "Srebrena malina" te Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.