open-navfaktor-logo
search
Svjedoci genocida
Preminula srebrenička majka Sabaheta Fejzić
Sabaheta Fejzić iz Udruženja "Majke Srebrenice" i veliki borac za istinu o genocidu u Srebrenici jučer je preminula nakon teške bolesti.
18.06.2021. u 08:02
get url
text

U genocidu u Srebrenici jula 1995. izgubila je muža i maloljetnog sina Rijada (1977). Ranije smo imali priliku da pročitamo jednu od tužnih priča o Sabahetinom sinu, a koja je ispisana na Srebreničkom zidu, piše N1. Podsjetimo se.

Rijad Fejzić posljednji put fotografisan u jedanaestoj godini života. Bio je jedino dijete Šabana i Sabahete Fejzić, imućne familije koja je živjela u Srebrenici. Očajnički je želio da rat stane i da nastavi školovanje – njegove ambicije su bile da postane pilot.

Kada je nestalo hrane, a familija, koja je sada uključivala Sabahetinog brata i majku, morala je da preživljava na jednom kilogramu brašna dnevno, Rijad je uporno odbijao insistiranje roditelja da uzme i dio njihove porcije.

Šaban, Sabaheta i Rijad su 11. jula krenuli pješice prema Tuzli. Ali, zbog kiše granata koja ih je pratila, odlučili su da Šaban nastavi ka Tuzli, a Sabaheta i Rijad krenuli su ka Potočarima. Dok su hodali prema autobusima, Rijadu je naređeno da “skrene desno”. Sabaheta je čvrsto držala sina uza se, ali su je srpski vojnici brutalno udarajući, odvojili od njega.

Blijed i u suzama, Rijad se okrenuo Sabaheti i rekao: "Mama, molim te idi."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.