open-navfaktor-logo
search
Izdržavao kaznu
Preminuo Adem Kostjerevac, osuđen za silovanje u Zvorniku
Adem Kostjerevac, bivši pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Zvornik Armije Bosne i Hercegovine, ranije pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora za silovanje počinjeno 1992. na području Zvornika, preminuo je tokom izdržavanja kazne.
03.10.2022. u 12:37
get url
text

Iz Medžlisa Islamske zajednice Zvornik za Birn je potvrđeno da je Kostjerevac preminuo te da će mu se dženaza održati 4. oktobra u rodnom mjestu.

Njemu je Trećestepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo kaznu kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja na području Zvornika 1992. godine.

Drugostepenom presudom Kostjerevac je proglašen krivim da je, u svojstvu bivšeg pripadnika Vojne policije Prve muslimanske brigade Zvornik Armije BiH, neutvrđenog dana u periodu od 19. septembra do 4. oktobra 1992. u selu Bajrići na području Zvornika silovao A. O.

Oštećenu, koja je u tom trenutku bila u drugom stanju, prema presudi je – u više navrata, a najmanje dvaput – upotrebom sile prisilio na seksualni odnos.

- U više navrata, a najmanje dvaput, prisilio je na seksualni odnos A. O., koja je u to vrijeme bila u drugom stanju, upotrebom sile, naređivao joj da skine sa sebe svu odjeću, što je oštećena, plašeći se za svoj život, i uradila, te joj rekao da legne, nakon čega ju je Kostjerevac Adem silovao, a usljed kojeg silovanja je A. O. izgubila trudnoću - navedeno je u presudi.

Sud BiH je prvostepenom presudom odbio optužnicu, zaključivši da nisu ispunjeni uvjeti za vođenje krivičnog postupka jer Kostjerevac tokom istrage nije ispitan u skladu s propisima, ali je ovu presudu ukinulo Apelaciono vijeće, te je u obnovljenom postupku utvrdilo da je postojala naredba o provođenju istrage protiv optuženog, dok su odbačene tvrdnje odbrane kako on nije ispitan u skladu s propisima.

Na žalbenoj sjednici održanoj 29. aprila Tužilaštvo je zatražilo od Trećestepenog vijeća da se Kostjerevcu povisi zatvorska kazna, dok je odbrana zatražila ukidanje presude ili njeno preinačavanje, kao i oslobađanje od optužbi, ali su u konačnici žalbe odbijene kao neosnovane.

Kostjerevac je pravosuđu BiH izručen iz Sjedinjenih Američkih Država u junu 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.