open-navfaktor-logo
search
Nakon duže bolesti
Preminuo bivši mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić
Bivši mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić preminuo je danas, nakon duže bolesti.
03.09.2021. u 13:36
get url
text

Ljubo Bešlić posljednjih mjeseci se nalazio na liječenju u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, a njegovo zdravstveno stanje postupno nakon posljednje operacije se pogoršavalo.

Naime, bivšem gradonačelniku Mostara sredinom februara u Zagrebu je urađena transplantacija srca, nakon koje je njegovo zdravstveno stanje bilo stabilno. Bešlić je tada vozilom Hitne pomoći prevezen u Zagreb na operaciju, piše Bljesak.

Ljubo Bešlić je rođen 27. jula 1958. godine, a na čelu Mostara je bio od 2004. godine te je gradom upravljao bez Gradskog vijeća od 2012. do 2021. godine čime je ušao u historiju kao najdugovječniji gradonačelnik najvećeg hercegovačkog grada.

Osnovnu i srednju školu završio je u Mostaru, zatim 1982. završava Mašinski fakultet na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru. Zatim radi kao profesor u srednjoj Mašinskoj školi u Mostaru, a potom u grafičkom preduzeću Rade Bitanga – Mostar i to kao rukovodilac službe održavanja. Aktivno se bavio rukometom (1972-1990) u Rukometnom klubu Velež.

Godine 1996. odlazi na školovanje u NATO u Brisel za provođenje redukcije naoružanja. Potom postaje član radne grupe koja je radila na ustroju Ministarstva odbrane Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon uspostave Ministarstva nastavio je raditi u Sarajevu na mjestu načelnika Tehničkog odjela u Sektoru logistike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.