open-navfaktor-logo
search
U 91. godini
Preminuo Dušan Toholj, čovjek koji je spašavao knjige iz zapaljene Vijećnice
Dušan Toholj, dugogodišnji uposlenik Nacionalne univerzitetske biblioteke Univerziteta u Sarajevu i direktor za vrijeme rata u BiH, preminuo je 91. godini u Sarajevu.
04.04.2023. u 10:34
get url
text

Poznat je i po tome što je, ne razmišljajući o opasnosti, spašavao knjige i literaturu iz zapaljene sarajevske Vijećnice.  Spašene publikacije je smjestio na nekoliko lokacija u gradu, a poslije rata je organizovao prikupljanje istih i omogućio rad Biblioteke.

Pomagao je i drugim bibliotekama u zemljama regije koje su doživjele prirodne nepogode.

Toholj je rođen 9. maja1932. godine u Čapljini. Diplomirani je biolog i bibliotekar. U Sarajevo se preselio kada je imao četiri godine gdje je završio osnovnu školu i Učiteljsku školu, a potom i Prirodno-matematički fakultet UNSA, Odsjek biologije kada je osnovan.

U Narodnoj biblioteci Sarajevo radio je od 1952. godine. Obrazovao se uz rad. Radio je i u Zemaljskom muzeju BiH kao kustos botaničar, ali se ponovo vratio u NUBBiH gdje je radio do penzije 1996. godine.

Bio je član, a kasnije i predsjednik Komisije za nabavku. Osniva arhivski fond kao poseban odjel za smještaj bh. knjiga i periodike. Vodio je odjeljenje za informacije i smještaj publikacija.

Neposredni pred rat, osnovao je i Odjeljenje za fizičku zaštitu publikacija. Predavao je bibliotekarstvo u Gimnaziji. Učestvovao je u raznim komisijama republičkog i saveznog značaja. Odlikovan je Ordenom rada sa Srebrenim vijencom.

Ukop i sahrana će biti danas na gradskom groblju Bare u 13.45 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.