open-navfaktor-logo
search
Poznati snimatelj
Preminuo Hakija Hadžalić: Njegovi snimci zapaljene Vijećnice obišli su planetu
Hakija Hadžalić, jedan od najboljih snimatelja Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT), ranijei Televizije Sarajevo preminuo je u nedjelju u 61. godini, prenosi Anadolu Agency (AA).
16.01.2022. u 17:19
get url
text

Vijest o njegovoj smrti potvrđena je i na internet stranici TVSA, televizije za koju je radio, a od Hadžalića su se oprostile i brojne kolege.

Dobitnik je zahvalnice Grada Sarajeva koja mu je uručena 2018. godine povodom 26. godišnjice ratnog granatiranja i paljenja Vijećnice. Upravo su njegovi snimci granatiranja Vijećnice obišli svijet. Nije odustao od snimanja zapaljene Vijećnice ni kada su ga vatrogasci upozoravali da mu je život ugrožen.

- Otišao je heroj BiH. Naš kolega Hakija Hadžalić. Genijalac iza kamere čije slike su nebrojeno puta obišle svijet. Snimao je Vijećnicu u kojoj gori dva miliona knjiga i 300 rukopisa. Te slike ne bi postojale da ih nije snimio moj poštovani kolega Hakija. Plakao je tad.

Zatim porodilište u Sarajevu, masakre, borce u rovovima, bio je u Dejtonu i Vašingtonu, snimio ubijanje Mostara. Mnoge dokumentarne filmove i istraživačke priče, snimila je njegova kamera. Bio nam je drug koji nikada nije izdao. Beskompromisan i nepotkupljiv. Nažalost, njegov život je uzela nepravda. Da, baš nepravda. Radio je srcem i državi ostavio historiju. S ljubavlju - napisala je na Facebooku novinarka Arijana Saračević Helać.​​​​​​​

Hadžalić je zabilježio važne historijske činjenice poput potpisivanja Dejtonskog i Vašingtonskog mirovnog sporazuma. Bio je i autor mnogih dokumentarnih filmova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.