open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Preminuo Mustafa Mujezinović
Mujezinović je bio istaknuti inženjer, diplomata i političar
23.12.2019. u 08:35
get url
text

Ambasador Mustafa Mujezinović, bivši premijer Federacije BiH, guverner i premijer Kantona Sarajevo te načelnik Općine Stari Grad preminuo je u Sarajevu, objavio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Mujezinović je bio istaknuti inženjer, diplomata i političar.

-Osjećam duboku tugu i prazninu, ali i ponos što sam imao priliku poznavati, družiti se, učiti od rahmetli Mustafe i sarađivati s njim. Njegov prerani odlazak nenadoknadiv je gubitak za sve nas. Rahmetli Mustafa Mujezinović posvetio je cijeli svoj život borbi za BiH, za Sarajevo, za Stari Grad. Porodici želim sabur, a našem rahmetli Mustafi lijepi džennet - napisao je gradonačelnik Skaka na Facebooku.

Mujezinović je rođen u Sarajevu 1954. godine. Završio je elektrotehnički fakultet i radio je do 1992. u Energoinvestu kao inženjer za kvalitet i direktor prodaje Tvornice trafostanica. Bio je predsjednik sarajevske općine Stari Grad i njen prvi načelnik, zatim prvi premijer i guverner Kantona Sarajevo u periodu poslijeratne obnove. Obavljao je dužnost ambasadora BiH pri OSCE-u i ambasadora u Maleziji. Bio je na dužnosti direktora privatizacijskog investicionog fonda Preventinvest. Premijer Federacije BiH bio je od 2009. do 2011. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.