open-navfaktor-logo
search
Saopćio Savez
Preminuo nosilac Zlatnog ljiljana Esad Hidić
Nosilac najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, Esad Hidić, preminuo je danas, saopćio je Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Kantona Sarajevo.
10.10.2023. u 14:13
get url
text

Esad (Medžida) Hidić rođen je 25. maja 1951. godine u mjestu Gornja Grapska, općina Doboj, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu. U Teritorijalnu odbranu Republike Bosne i Hercegovine stupio je u aprilu 1992. godine. Komandovao je četom i Odredom TO "Misurići", od aprila 1992. do januara 1993. godine.

Bio je komandant 201. Viteške brdske brigade, od januara 1993. do januara 1995. godine. Za iskazanu hrabrost, sposobnost i lični doprinos u organizovanju i vođenju oružanog otpora agresoru na Republiku Bosnu i Hercegovinu, 1994. godine dodijeljeno mu je najveće ratno priznanje, značka "Zlatni ljiljan". Dobitnik je i pismene pohvale načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga.

Demobilisan je 1995. godine u činu majora, a duži niz godina obavljao je dužnost sekretara u Savezu dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine. Vrijeme i mjesto dženaze bit će naknadno objavljeni, saopćio je Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.