open-navfaktor-logo
search
U 86. godini
Preminuo poznati sarajevski arhitekta Lidumil Braco Alikalfić, jedan od tvoraca Zetre
Poznati sarajevski arhitekta, jedan od projektanata simbola grada, dvorane Zetra, Lidumil Braco Alikalfić preminuo je jučer u Sarajevu u 86. godini, objavila je njegova porodica.
23.02.2024. u 19:30
get url
text

Alikalfić je rođen 1938. godine u Mostaru, a diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu 1962 godine. Od septembra 1990. do februara 1995. bio je na funkciji pomoćnika ministra u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoline BiH.

Osim što je upamćen kao jedan od projektanata Zetre, zajedno sa Dušanom Đapom, Alikalfić je za svoj dugogodišnji rad i brojna djela koja je stvorio nagrađen brojnim društvenim priznanjima.

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva (1986.), Nagrade 25. maj – najveće priznanje u oblasti fizičke kulture SRBiH i Medalje rada preduzeća Unioninvest.

Među stručnim, arhitektonskim nagradama, dobio je Prvu nagradu za Privredno-sportski centar na Ilidži – Sarajevo, koautor Vera Alikalfić, godina 1998., Nagradu Salona arhitekture "Collegium artisticum 85" Asocijacije arhitekata BiH za najbolje arhitektonsko djelo – Gradska dvorana u Novom Travniku (koautor Dušan Đapa), 1985. godina, Saveznu nagradu lista "Borba"  za najbolje arhitektonsko ostvarenje u Jugoslaviji u 1982. godini – Olimpijski kompleks "Zetra", koautor Dušan Đapa, 1983. godine prvu nagradu na jugoslovenskom pozivnom konkursu za  sportsko-rekreativni centar u Sremskoj Mitrovici, koautori Dušan Đapa i Zdravko Dunđerović, Nagradu Salona "Collegium artisticum 79" za ideju – projekat Gradske dvorane Livno, koautor arh. Dušan Đapa, prvu nagradu na javnom anonimnom konkursu za Olimpijski kompleks "Zetra" u Sarajevu, koautor Dušan Đapa D., 1979. godina...

Alikalfić je, također, bio veoma angažiran kao društveni radnik te je, između ostalog, bio predsjednik Asocijacije arhitekata Sarajeva u periodu 1999-2001. godina, potpredsjednik i jedan od utemeljitelja Fondacije za podsticanje uravnoteženog razvoja i kvaliteta života "Fondeko", član Upravnog odbora Helsinškog komiteta za ljudska prava Federacije, te potpredsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 – Sarajevo 2005-2006. godine.

Datum sahrane bit će objavljen naknadno, kaže njegova porodica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.