open-navfaktor-logo
search
HDZ se predomislio
Preokret u Domu naroda: Igor Stojanović dobio potpise za funkciju potpredsjednika FBiH
U Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dogodio se preokret za samo sat vremena.
27.01.2023. u 18:49
get url
text

SDP-ov Igor Stojanović dobio je potrebne potpise za kandidaturu za funkciju potpredsjednika FBiH iz reda Srba.

Kako javlja N1, HDZ se predomislio i javio kako će dati potrebne potpise.

- Ne znam šta je razlog i zbog čega su promijenili odluku. Ono što je za mene bitno je da nije u pitanju 4. delegat koji su spominjali SDA i DF. Trinaest potpisa je upućeno ka CIK-u. Oni su se meni javili i rekli su da bi željeli da podrže. Ja čak nisam ni insistirao na potpisima. Šta je tome prethodilo, ja ne znam - rekao je Stojanović.

Naveo je kako mu je značilo da SDP ne da 4. delegata HDZ-u u zamjenu za njegovu kandidaturu jer znaju šta bi bilo, ali da sada predstoji borba za borbe principa SDP-a i HDZ-a te će pokušati naći kompromis.

Nakon što CIK završi proceduru, potrebno je da listu potvrde oba doma PS FBiH te bi to značilo da su građani FBiH dobili novo rukovodstvo.

Sat vremena ranije, Stojanović se obratio medijima i rekao kako nema potrebne potpise.

Ranije je za članove tročlanog rukovodstvo Federacije BiH iz reda Bošnjaka osigurano dovoljno potpisa za kandidata Refika Lendu iz Stranke demokratske akcije, kao i iz hrvatskog kluba za Lidiju Bradaru, članicu Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Rukovodstvo Federacije BiH čine, prema pravilima, predsjednik i dvoje dopredsjednika kao predstavnici tri konstitutivna naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.