open-navfaktor-logo
search
Dobra volja
Preporuka i 200 miliona KM: FBiH ne može obavezati kantone da daju 1.000 KM porodiljama
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pozvao je danas predsjedavajuće Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH da po hitnom postupku na dnevni red sjednica stave Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH. 
04.01.2022. u 18:09
get url
text

Dodaje kako se usvajanjem ovog zakona osigurava jednaka minimalna pomoć nezaposlenim porodiljama u visini od 30 posto prosječne neto plaće u FBiH, a onda navodi da se daje mogućnost svim kantonima u FBiH da osiguraju porodiljske naknade od po 1.000 KM. Mogućnost se daje tako što se sugerira kantonima da novac koji dobiju od Vlade FBiH troše u ove svrhe. 

Ali s obzirom da nije bilo jasno na koji način kantoni mogu umjesto minimalnih 299,7 KM, koliko je planirano zakonom o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH, porodiljama davati naknadu od po 1.000 KM, dodatno pojašnjenje smo potražili u Uredu premijera FBiH.

- Tim zakonom uređuju se minimalna prava svim porodiljama u Federaciji BiH, 30 posto prosječne plaće u FBiH i to će se isplaćivati sa nivoa kantona. A iz transfera od 200 miliona KM koji je predviđen u budžetu FBiH za ovu godinu za kantone, za socijalne, infrastrukturne, zdravstvene reforme, stvara se mogućnost da iz tog transfera kantoni osiguraju novac i isplaćuju porodiljske naknade po 1.000 KM - govori nam Samira Demirović, direktorica Ureda za odnose sa javnošću Vlade Federacije i dodaje:

- Kantoni se ne obavezuju na to, ali imaju mogućnost, postoji novac u Prijedlogu budžeta FBiH za 2022. godinu, da porodiljama isplaćuju naknade od po 1.000 KM. To je jako plemenita ideja, imaju priliku povećati naknade i iznad tog minimuma.

VEZANI TEKST - Šta zapravo omogućava Zakon o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH?

Podsjećamo, Prijedlogom zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom prvi put se utvrđuje jedinstven iznos za dječiji dodatak u Federaciji BiH u visini od šest posto od prosječne plaće u FBiH (59,94 KM), odnosno, uvećani dječiji dodatak u iznosu od osam posto (79,92 KM) prosječne isplaćene neto plaće u FBiH. On će se, kada zakon stupi na snagu, isplaćivati sa federalnog nivoa.

Za to je u ovoj godni Vlada FBiH planirala 32,5 miliona KM. 

Što se tiče 200 miliona koje će Vlada FBiH "prebaciti" kantonima, taj iznos se odnosi na sve kantone zajedno. Vlada FBiH ne može narediti kantonima da taj novac troše na porodiljske naknade, ali iz današnjeg premijerovog saopćenja se vidi da im preporučuje da taj novac troše u ove svrhe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.