open-navfaktor-logo
search
Zajednički kandidat
Prepušta li "Osmorka" Dodiku i Čoviću odlučivanje u Vijeću ministara: Bošnjačka pozicija ide Šuliću iz SNSD-a?
U javnosti se spekulira imenima novih ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine dok je za sada jedino potvrđeno da će kandidat za ministra odbrane biti SDP-ov Zukan Helez. Borjana Krišto dobila je poziciju predsjedavajuće što je potvrdio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na posljednjoj sjednici.
29.12.2022. u 17:16
get url
text

No najzanimljivije kadrovsko rješenje koje se spominje je SNSD-ov Denis Šulić. On će navodno biti zajednički kandidat SNSD-a i "Osmorke" za ministra ljudskih prava i izbjeglica. 

Denis Šulić se izjašnjava kao Bošnjak i tu leži ključ svega kada je u pitanju donošenje odluka u Vijeću ministara BiH. 

Procedura odlučivanja u Vijeću ministara je sljedeća:

Vijeće ministara BiH donosi akte iz svoje nadležnosti većinom glasova članova koji su prisutni i glasaju. U pravilu odluke se donose konsenzusom članova koji su prisutni i glasaju. U slučaju da se konsenzus ne postigne, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u ovom slučaju to bi bila Borjana Krišto, saziva članove Vijeća ministara koji su protiv kako bi se postiglo rješenje. U slučaju da konsenzus ne bude postignut u roku od sedam dana ni na taj način, odluku donosi Vijeće ministara BiH većinom glasova članova koji su prisutni i glasaju, a koja podrazumijeva glas najmanje jednog člana svakog konstitutivnog naroda.

Dakle, ključna stvar ovdje je da se odluke ne mogu donijeti ako za njih ne glasa barem jedan ministar iz svakog konstitutivnog naroda. A Dodik bi imao svog Bošnjaka, Denisa Šulića. Stoga, računica je potpuno jasna. Ukoliko "Osmorka" prepusti Miloradu Dodiku bošnjačku poziciju to znači da SNSD-ovci i HDZ-ovci u Vijeću ministara mogu odlučiti šta god žele i da će ministri iz "Osmorke" u narednom periodu u državnoj vladi biti puki statisti. Možda im to i odgovara?

Ambicije da uđe u Vijeće ministara BiH navodno ima i sadašnji premijer KS i predsjednik Naše stranke Edin Forto. On se izjašnjava kao ostali, to jeste ne pripada konstitutivnim narodima. Kako se pretpostavlja, upravo je Fortina pozicija u Vijeću ministara direktno povezana sa kompromisinim rješenjem u vidu Denisa Šulića. 

VEZANI TEKST - Ako formiraju vlast: Kako da "Osmorka" ne bude bošnjačka reprezentacija?

- U sastavu Vijeća ministara BiH ili na dužnosti generalnog sekretara Vijeća ministara BiH mora se osigurati najmanje jedno mjesto za pripadnike ostalih. Ukupni sastav Vijeća ministara će u toku cijelog mandata biti u potpunosti usklađen sa Ustavom Bosne i Hercegovine, naročito njegovim čl. V.4.(b) i IX.3., te će u skladu s tim u sastavu Vijeća ministara osigurati jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine - piše u Zakonu o Vijeću ministara BiH. 

Ministarstvo finansija navodno će vodit Zoran Tegeltija iz SNSD-a, dok će vanjsku trgovinu i ekonomske poslove nastaviti voditi Staša Košarac. U javnosti se još spekulira da će Elmedin Konaković (Narod i pravda) biti ministar vanjskih poslova, a spominju se još i Nenad Nešić kao ministar sigurnosti... 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.