open-navfaktor-logo
search
Tužna sudbina
Preselila je još jedna srebrenička majka, Habiba-hanuma Sinanović
U petak, 24. decembra, na ahiret je preselila još jedna srebrenička majka Habiba-hanuma Sinanović. Svoju plemenitu dušu ispustila je u Banovićima gdje je od 1995. godine stanovala.
26.12.2021. u 17:04
get url
text

Habiba je rodjena 1941. godine kao najmlađe peto dijete u svojoj porodici u selu Zapolje, općina Bratunac. Njen otac je poginuo u Drugom svjetskom ratu, a majke se malo nešto sjeća jer se i ona od tuge i bola razbolila i ubrzo, kroz koju godinu poslije njega, umrla. Habiba je, dakle u Drugom svjetskom ratu ostala siroče, te su se o njoj brinula starija braća i sestra. Tako je iz potrebe još kao mala morala da radi na njivama da bi se moglo preživjeti. Kada je već odrasla udala se u susjedno selo Brezovice općina Srebrenica, za rahmetli Muhameda Sinanovića, koji je bio njena generacija, 1941. godište. Zasnovala je porodicu i rodila sedmero djece, dva sina i pet kćeri. Suprug Muhamed i stariji sin Sabit radili su u rudniku Sase i tako se živjelo od svoga rada i na svome imanju.

Kad je počela agresija 1992. godine na Bosnu i Hercegovinu i srebreničko područje, morali su napustiti svoje selo i preći u grad Srebrenicu, gdje su ostali dok četničke snage nisu napale i Srebrenicu.Taj dan Habiba-hanuma je zajedno sa svojim suprugom Muhamedom i najmlađom kćerkom krenula prema autobusima kako bi prešli na slobodnu teritoriju. Međutim, u Potočarima su supruga Muhameda odvojili od nje i kćerke, rekavši da će ga brzo vratiti samo da ga nešto ispitaju, ali od tada nikad ga više nije vidjela.

Sa sinovima se rastala na dan prije pada Srebrenice. Habibini sinovi, Sabit koji je rođen 1967. i Samir, koji je rođen 1975. godine, su krenuli sa drugim srebreničkim muškarcima preko šume kako bi se spasili. Habiba je sa ostalim ženama i djecom prešla na Dubrave kod Živinica gdje se našla sa drugom kćerkom i njeno troje djece i snahom od starijeg sina i njihove tri kćeri, te je dospjela u selo Ćubrić kod Banovića, gdje su u jednoj kući neko vrijeme svi živjeli iščekujući kada će se pojaviti suprug Muhamed i sinovi Sabit i Samir.

Dani su prolazili, a nikakva glasa nije bilo, da bi na kraju saznala gorku istinu da su svi, nažalost, pobijeni. I tako Habiba osta i bez muža i bez sinova.

Zatim nastaje iščekivanje da se njihovi mubarek zemni ostaci pronađu i da budu ukopani u Potočarima. Stariji sin Sabit je pronađen, identifikovan i ukopan 2003. godine, muž Muhamed je pronađen i ukopan 2005. godine i na kraju mlađi sin Samir je pronađen i ukopan 2015. godine.

Izgubila je Habiba još petero bratića i sestrića, a isto toliko je pobijeno Muhamedovih bratića i sestrića.

Habiba je stanovala u Banovićima, a u blizini nje i njena kćerka Sabina i njenih troje djece. Sabinin muž Rifet Baraković takođe nije prešao na slobodnu teritoriju, a nije još ni pronađen. Druga trojica zetova su prešli i dokopali se slobode, te oni i njene kćeri sa djecom su u drugim gradovima i rasuti po svijetu. I snaha je sa djecom u drugom gradu. Nakon agresije udala se i najmlađa Habibina kćerka, piše Preporod.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.