open-navfaktor-logo
search
Bihać
Press Vlade USK i IOM-a: Izmještanje migranata bez medijskog praćenja
Zvaničnici USK i predstavnici humanitarnih organizacija najavili izmještanje migranata i zatvaranje kampa
09.12.2019. u 15:19
get url
text

U prostorijama Vlade Unsko-sanskog kantona održan je sastanak kantonalnog premijera Mustafe Ružnića, ministra unutrašnjih poslova Nermina Kljajića, policijskog komesara Muje Koričića, ministrice zdravstva Nermine Ćemalović i predstavnika Crvenog križa USK i IOM-a na kojem su razgovarali o planu i načinu izmještanja migranata s Vučjaka.

Nakon sastanka održana je konferencija za medije na kojoj je premijer Ružnić govorio o predradnjama koje kantonalne vlasti sprovode kao pripreme za izmještanje migranata koje je najavljeno za utorak, javlja Anadolu Agency (AA).

- Ovo će biti sprovedeno danas kao pripremni dan, sutra i srijeda kao završni dan. Dakle, u tri radna dana. Takav je naš dogovor. Mediji neće znati centralni sat izmještanja, a nakon što to odradimo, ponovo ćemo sazvati press konferenciju. Ovom prilikom bih se zahvalio svim medijima koji su nas pratili sve ovo vrijeme dok smo nosili teret migrantske krize - kazao je Ružnić.

Na pitanje novinara da li je država od Europske unije dobila novac kao podršku migrantske krize, premijer je odgovorio da nikakav novac nije došao, osim vozila, opreme i podrške za MUP USK.

Ovo je, prema riječima Petera Van Der Auweraerta, šefa misije IOM-a u BiH, prvi korak ka smanjenju pritiska na Krajinu i da se pokaže solidarnost s ovim kantonom.

- Zamolio bih medije da nam budu partneri u ovom izmještanju što nije važno samo iz sigurnosnih razloga, već i ljudskog dostojanstva jer moramo imati na umu da su migranti ljudska bića i da ne bi bilo lijepo da ih sve vrijeme snimamo dok napuštaju ovaj kamp i prebacuju se na druge lokacije - naglasio je on.

Ministarstvo zdravstva USK je angažiralo nekoliko liječničkih ekipa koje će sutra bdijeti na Vučjaku sve dok se migranti ne izmjeste.

Predstavnici Crvenog križa su istakli da su njihovi volonteri najsretniji zbog ovog čina iz razloga što su sve vrijeme s migrantima zajedno preživljavali sve teške situacije kroz koje su oni prolazili.

- Želimo sutra da ih na dostojanstven način ispratimo i budemo im na usluzi sve vrijeme tokom njihovog prebacivanja na druge lokacije. Naš plan je da odmah po izmještanju migranata sklonimo svu našu tehničku opremu i uništimo kamp na Vučjaku kako se više niko od migranata ne bi mogao vratiti na taj prostor, niti ćemo mi dalje pružati bilo kakvu humanitarnu pomoć za migrante - kazao je Husein Kličić, predsjednik CK USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.