open-navfaktor-logo
search
MMKS
Presuda bivšim DB-ovcima Stanišiću i Simatoviću za učešće u zločinima u Bosanskom Šamcu 31. maja
Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) zakazao je za 31. maj ove godine izricanje drugostepene presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, nekadašnjim zvaničnicima Službe državne bezbjednosti Srbije koji su prvostepeno osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u Bosanskom Šamcu u BiH.
16.05.2023. u 12:46
get url
text

Krajem juna 2021. godine, Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) nakon obnovljenog postupka osudio je na po 12 godina Jovicu Stanišića i Franka Simatovića za pomaganje i podržavanje zločina koje je počinila specijalna jedinica Službe državne bezbjednosti (SDB) na području Bosanskog Šamca.

Oni su tada oslobođeni odgovornosti za druge zločine koje su počinile srpske jedinice na drugim mjestima u BiH i Hrvatskoj tokom ratova početkom 1990-ih.

Iz Mehanizma su naveli da će se presuda po žalbama izreći u srijedu, 31. maja ove godine.

Krajem januara ove godine održana su žalbena ročišta u kojima su Odbrane zatražile da MMKS ukine kazne i presudu preinači u oslobađajuću, dok je Tužilaštvo u Haagu u odgovoru navelo da Vijeće nije pogrešno zaključilo.

Tužilaštvo je navelo da Stanišić i Simatović ne samo da su znali da su drugi učesnici imali zločinačku namjeru nego su je i sami dijelili.

Predsjednica Mehanizma Graciela Gatti Santana je tada kazala da će presuda biti donesena u skorije vrijeme, a ranije je bila najavljena za juni ove godine.

Posljednja statusna konferencija u ovom predmetu održana je 3. marta, a za sutra, 17. maja, zakazana je nova, koja je posljednja prije izricanja presude.

Stanišić i Simatović su prvobitno 2013. godine oslobođeni krivice, ali je Žalbeno vijeće 2015. ukinulo oslobađajuću presudu, zaključivši da su napravljene ozbiljne pravne i činjenične greške.

Ponovljeno suđenje počelo je 2017. godine, a oni su se tokom postupka izjasnili da nisu krivi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.