open-navfaktor-logo
search
Čekaju otpravak presude
Presuda doktorici zbog smrti djevojčice Maide Džafić: Tužilaštvo TK naknadno će odlučiti hoće li se žaliti
Porodica preminule 15-godišnjakinje Maide Džafić ogorčena je presudom Melihi Zahirović Suljić, specijalisti infektologu s Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, koja je jučer, pred općinskim sudom Tuzla, osuđena na godinu zatvora uz obavezu da plati sudske troškove te po 20 hiljada KM ocu i majci preminule.
17.01.2024. u 13:45
get url
text
Otac i majka preminule Maide Džafić
Otac i majka preminule Maide Džafić

VEZANI TEKST - Zbog smrti djevojčice doktorici UKC-a Tuzla godina zatvora i novčana kazna

Podsjećamo, djevojčica je na UKC-u Tuzla preminula 8. augusta, a tačnu dijagnozu leptospiroze, na Infektifnoj klinici UKC-a Tuzla, dobila tri dana nakon smrti, a prije toga je mjesec ležala na tri klinike.

Otac preminule Maide, Miralem Džafić, nakon izricanja presude, koja je nepravosnažna, izjavio je da ovakva kazna za njega ne pradstavlja nikakvu satisfakciju.

- Na potezu je tužilaštvo, žalit ćemo se na presudu - poručio je Džafić.

U Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, danas su nam rekli da odluka o žalbi još nije donesena.

- Kada dobijemo pismeni otpravak presude donijet ćemo odluku hoćemo li se žaliti. To je uobičajena procedura, tek kada se pročita kompletno obrazloženje presude onda se može govoriti o žalbi - rekao je glasnogovornik Kantonalnog Tužilaštva TK Admir Arnautović.

VEZANI TEKST - Maidin otac nakon presude doktorici: Život jednog djeteta da vrijedi godinu zatvora je žalosno i sramno za državu

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva TK dr. Meliha Zahirović Suljić optužena je za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje, koje je uzrokovalo smrt petnaestogodišnje maloljetnice Maide Džafić iz Gračanice u augustu 2020. godine u UKC-u Tuzla.

Zahirović Suljić se optužnicom teretila da je u priodu od 10. jula do 8. augusta 2020. godine kao specijalista infektolog u Klinici za zarazne bolesti bila svjesna da je maloljetna pacijentica sa nejasnim febrilnim stanjem i da se kao takva treba hospitalizovati isključivo u ovoj Klinici. Ona nije izvršila prijem pacijentice radi pravilne i blagovremene dijagnostike i liječenja te je došlo do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja maloljetnice i njene smrti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.