open-navfaktor-logo
search
Problematiziran status
Presuda "Kovačević" prevedena, čeka se Vijeće ministara BiH da bi se reklo ide li "žalba" Evropskom sudu
Prevedena je presuda Vijeća Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, donesena po tužbi Slavena Kovačevića protiv Bosne i Hercegovine, i danas bi trebala biti dostupna. No u Uredu agenta Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava ne žele u ovom trenutku obznaniti hoće li uputiti, uvjetno rečeno, žalbu na ovu presudu. 
01.10.2023. u 19:04
get url
text
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH

VEZANI TEKST - Hoće li agenti BiH tražiti preispitivanje presude "Kovačević" i treba li im saglasnost Vijeća ministara?

Za upućivanje zahtjeva da presuda bude preispitana pred Velikim vijećem Evropskog suda ostalo je još dva mjeseca roka.

Iz Ureda su nam kazali da će se o tome znati kada informacija o presudi bude na sjednici Vijeća ministara BiH.

Kako su nam rekli, ništa prije sjednice neće reći s obzirom na "pritiske prisutne u posljednje vrijeme" kojim se problematizira i status agenata jer su tri godine u statusu vršioca dužnosti. Naime, Slaven Kovačević je u medijima najavio da će podnijeti krivične prijave ako agenti poduzmu bilo kakve pravne korake pred Evropskim sudom uz obrazloženje da im je istekao mandat. 

U Uredu agenta su napomenuli da su oni advokati države i dužni su iskoristiti sve pravne lijekove, te da je i sve čisto u vezi s njihovim statusom.

Istovremeno je u toku konkurs za izbor nova tri agenta. Rok za dostavu prijava je istekao prije nekoliko dana, a slijedi formiranje komisije čija će dva člana predložiti Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, a tri člana dolaze iz Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Slučaj "Kovačević" aktuelizirao pitanje: Nastavljen konkurs za izbor agenata BiH pred Evropskim sudom

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić kazao je da bi bio sretan da imenovanje tri agenta bude okončano i za dva mjeseca imajući u vidu sporost procedura.

Situaciju dodatno usložnjava to što je od tri agenta, koliko ih ima Ured, jedan imenovan za pravobranioca Bosne i Hercegovine, a to je Jelena Cvijetić, tako da su u Uredu ostala dva agenta.

Hurtić je kazao da će na Vijeće ministara BiH uputiti informaciju o odluci u predmetu "Kovačević", te da će tada otvoriti i raspravu o statusu agenata.

On nema zasad informaciju da li će biti upućen zahtjev da presuda bude preispitana.

- Agenti samostalno odlučuju o tome, ali odgovaraju Vijeću ministara BiH, na plaći su u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i logično bi bilo da traže saglasnost – dodao je Hurtić.

U presudi je utvrđeno da su prava apelanta Slavena Kovačevića prekršena, te da je diskriminisan, jer ne može glasati za kandidate za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), te za članove Predsjedništva BiH koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu. Kovačević se žalio jer mu je ugroženo aktivno biračko pravo s obzirom na to da kao neko ko živi u entitetu Federacija BiH, može da glasa isključivo za Hrvata i Bošnjaka kada bira članove Predsjedništva BiH. Isto se odnosi i na izbor delegata u Dom naroda državnog parlamenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.