open-navfaktor-logo
search
Zločini u Kalinoviku
Presuda Suda BiH otkriva: Puhalo je donosio pozive Bošnjacima koji su zarobljeni i odvođeni u smrt
Bio je 25. juni 1992. godine kada je uniformisani kurir Srđan Puhalo došao u selo Jelešca kod Kalinovika. Sa sobom je imao poziv koji je trebao uručiti Muharemu Bići. Nedugo nakon toga, u selo je stigao vojni kamion u kojem su bili policajci.
17.05.2022. u 15:09
get url
text

Zarobili su Muharemu Biću i njegovog sina Almira. Odvedeni su u školu u Kalinoviku. Muharema Biću su 4. augusta srpske snage koristile kao živ štit. Tako je i ubijen. Njegov sin Almir ubijen je i zapaljen u jednoj štali kod Barutnog magacina.

Ovo je samo jedan od slučajeva ratnog zločina u Kalinoviku u čijem se kontekstu spominje osoba pod imenom Srđan Puhalo. Ovdje, na ovom linku, možete pronaći prvostepenu presudu Suda Bosne i Hercegovine kojom je Ratko Bundalo, kalinovički gospodar života i smrti, osuđen na 19 godina zatvora. Apelaciono vijeće Suda BiH će mu zbog zločina u Kalinoviku povećati kaznu na 22 godine robije. Ali Bundalo je već ispričana priča. Nas interesuje Srđan Puhalo. Pretraga nas vodi na stranici 97 prvostepene presude u predmetu protiv Ratka Bundala.

- Svjedokinja Ćusto Hasna je u svom iskazu navela da je 25.6.1992. godine u njeno selo Jelešca došao Srđan Puhalo koji je bio u uniformi i koji je donio poziv za njenog muža koji je u to vrijeme otišao kod Bićo Nasife. Poslije toga pred njenu kuću dolazi vojni kamion iz kojeg izlazi 20-30 policajaca. Policajac Saša Cerovina tada je iz njene kuće izveo njenog sina Almira koji je imao 17 godina. Tom prilikom Obren Đorem je vodio Muharema Bića. Obojicu su ih ubacili u kamion i odveli. Odvedeni su u školu u Kalinoviku. Kada je sutradan otišla, u školi je vidjela pored sina i muža kao i dva brata te više drugih mještana bošnjačke nacionalnosti koji su bili iz Jelašaca, Mjehovine i Vihovića. Kasnije je čula da joj je muž izveden 04.8.1992. godine iz Barutnog magacina i ubijen kao živi štit, dok je od Hadžića Fevzije saznao da joj je sin ubijen i da je izgorio u štali. U svemu potvrđuje izjavu sina Elvira - piše u obrazloženju prvostepene presude Suda Bosne i Hercegovine.

Kurira Puhala spominje i svjedokinja Rukija Rogoj. Imao je istu ulogu kao i pred kućom Muharema Biće.

- Rogoj Rukija također ističe da je u selu Jelašce dana 25.6.1992. godine došao Puhalo i donio pozive za sve muškarce u selu, među kojima su bili njen muž i sin da se jave u Kalinoviku. Pošto su muškarci odlučili da se ne jave, u selo je došla sa kamionom policijom. Među policijomje  prepoznala Pericu Gočevića, Đorema Predraga, Dodera Spasoja, koji su bili u uniformama i nosili oružje. Rekli su da je poginula Vukica Manjak pa ih radi sigurnosti vode u Kalinoviku. Sinovi su joj pobjegli u šumu, a čula je poslije od sina Rusmira da je bio uhvaćen i zarobljen, ali da su ga pustili da pobjegne. Također je od Pervana čula da je pričao sa Neđom Zeljajom oko ovog događaja i da mu je Zeljaja rekao da su se predala njihova djeca da bi svi bili pušteni. U to vrijeme Zeljaja je bio komandir policije - navedeno je u presudi Suda BiH.

Dvije svjedokinje, dakle, u svojim iskazima datim prije petnaestak godina imenom i prezimenom spominju osobu po imenu Srđan Puhalo. Taj kurir u maskirnoj uniformi donosio je poziv muškarcima bošnjačke nacionalnosti koji su, potom, odvođeni u smrt.

Istraga je uspjela stupiti u kontakt sa jednom svjedokinjom. Rukija Rogoj nam je, preko posrednika, potvrdila da u cijelosti ostaje kod svog iskaza.

- Srđan je sin Dušanov - kazala je svjedokinja Rogoja.

Munib Halilović, sada glavni federalni tužilac, bio je tužilac Tužilaštva BiH koji je dužio predmet protiv Ratka Bundala.

- Davno je to bilo. Sjećam se da sam uspio identificirati jednog Srđanu Puhalu, mlađi je momak, i da sam ga pozvao da svjedoči o tim događajima. Znam da mi je rekao da on nije ta osoba, tako da njegov iskaz nisam slao Sudu BiH jer od njegovog iskaza, faktički, pred Sudom nisam imao ništa. Ja ne znam koji je to Srđan Puhalo - kazao je tužilac Halilović.

Na redu za poziv je Srđan Puhalo. Psiholog, komičar i TV lice je bio srdačan na početku razgovora. Portal Istraga prenosi dijalog: 

Istraga: Da li se sjećate da ste saslušani u predmetu Ratko Bundalo i drugi?

Puhalo: Naravno da se sjećam.

Istraga: Šta Vas je pitao tužilac?

Puhalo: Je li moram reći?

Istraga: Naravno, zovem da potvrdim autentičnost Vašeg iskaza.

Puhalo: Pa, reci.

Istraga: Da li Vas je tužilac pitao da li ste bili kurir koji je išao na vrata nekoliko osoba, među kojima su Rukija Rogoj i Hasna Čusto?

Puhalo: Da

Istraga: I, šta ste mu rekli?

Puhalo: Nemam pojma, reci mi ti.

Istraga: Ja Vas pitam šta ste rekli. Sjećate li se ičega?

Puhalo: Pa, aka imaš stenogram šta sam rekao, super.

Istraga: Da li ste bili kurir?

Puhalo: Ne.

Istraga: Šta ste bili?

Puhalo: Vezista.

Istraga: Šta ste bili 15. juna 1992?

Puhalo: Vezista.

Istraga: Znate li ijednog drugog Srđana Puhala?

Puhalo: Ne znam. Samo sam ja, jedan jedini.

Istraga: A znate li ijednog drugog Srđana Puhala, sina Dušanovog?

Puhalo: Nema toga. Samo ja.

Istraga: Nije vam poznat slučaj kada su ljudi na čijim su vratima bili odvedeni na likvidiranje?

Puhalo: Otkud da je to meni poznato, kad ja nisam bio u Kalinoviku.

Istraga: Pa, sada ste rekli da ste bili.

Puhalo: Završena je priča. Imaš stenogram (dokumente), objavi ga.

Tako je završen razgovor sa psihologom, komičarem Srđanom Puhalom. Šestero sudija Suda BiH (troje u prvostepenom i troje u Apelacionom vijeću) poklonilo je vjeru svjedokinjama Rukiju Rogoju i Hasni Čusto. Njih dvije su svjedočile da je Srđan Puhalo dijelio pozive Bošnjacima koji su, potom, zarobljeni i odvođeni u logor ili u smrt. Ali analitičar Puhalo kaže da to nije bio on. Pa tako "ne može svjedočiti o zločinima" nad kalinovičkim Bošnjacima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.