open-navfaktor-logo
search
Gdje je zapelo
Presuda za "Respiratore" još nije napisana, sudija Radević dvaput tražio produženje roka
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je 5. aprila presudu kojom su bivši federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, te Fikret Hodžić, vlasnik firme FH Srebrena malina, proglašeni krivim i osuđeni na ukupno 15 godina zatvora zbog sporne nabavke 100 respiratora ACM 812 A za 10,5 miliona KM. Bivša dopremijerka FBiH Jelka Milićević oslobođena je optužbi. 
07.06.2023. u 07:56
get url
text

VEZANI TEKST - Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i Srebrena malina osuđeni

Iako su od tog datuma prošla dva puna mjeseca, pismeni otpravak presude još nije gotov.

Presudu je izreklo tročlano Sudsko vijeće u sastavu: Branko Perić, kao predsjedavajući, te sudije članovi Vijeća Braco Stupar i Goran Radević.

Odluka, kao što je javnosti poznato, nije donesena jednoglasno, već preglasavanjem sudije Perića, koji je bio za oslobađajuću presudu, te je on izdvojio svoje mišljenje.

Kako saznajemo, za izradu presude zadužen je sudija Goran Radević. On, međutim, nije uspio izraditi pisanu presudu u uobičajenim rokovima i već dva puta je od predsjednika Suda tražio dodatni rok za izradu presude.

Sudu Bosne i Hercegovine poslali smo upit zbog čega se kasni s izradom presude u ovom predmetu i koji je krajnji rok za izradu pisanog otpravka.

- Odredbom člana 289. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine propisano je da se presuda koja je objavljena mora pismeno izraditi u roku od 15 dana po objavljivanju, a u složenim stvarima, izuzetno u roku od 30 dana. Ako presuda nije izrađena u tim rokovima, sudija, odnosno predsjednik vijeća je dužan obavijestiti predsjednika Suda zbog čega to nije učinjeno. Predsjednik Suda će, po potrebi, preduzeti mjere da se presuda što prije izradi - navode u odgovoru iz Suda BiH.

VEZANI TEKST - Je li ovo plan Trojke i HDZ-a: Osuditi Novalića, osloboditi Milićević, pa imenovati Vladu FBiH bez Lendine saglasnosti?

Iz navedenog proizilazi da je sudija Radević već u dva navrata tražio dodatno vrijeme za pisanje presude. Kako Faktor nezvanično saznaje, predsjednik Suda Ranko Debevec odobrio je dodatno vrijeme Radeviću za pisanje presude, s tim da mu je kao krajnji rok dao 15. juni, do kada bi taj posao trebao biti završen, iako je Radević tražio nešto duži rok.

- Cijeneći navedenu odredbu (Zakona o krivičnom postupku, op. a.), jasno je da je i sam zakon predvidio mogućnost duže izrade pismenog otpravka presude, gdje je zakonodavac sigurno imao u vidu složenost predmeta i nije predvidio krajnji rok za izradu pismenog otpravka, već samo obavezu obavještavanja predsjednika Suda o istom. U kontekstu navedenog napominjemo i da je pitanje obrazloženosti sudske odluke dio šireg aspekta prava na pravično suđenje, te da je interes stranaka u postupku da u konačnici dobiju odluku obrazloženu u skladu sa standardima koji se moraju ispuniti - naveli su iz Suda na naš upit.

Iz Suda dalje navode:

- Stoga, cijeneći složenost navedenog predmeta, kako po činjeničnom supstratu optužnog akta, broju optuženih lica, njihovog svojstva, te niza činjeničnih i procesnih pitanja koja su bila predmetom rasprave tokom pretresa, isti iziskuje dodatni rad u svrhu što kvalitetnijeg okončanja prvostepenog postupka, o čemu su poduzete radnje shodno članu 289. ZKPBiH koji je ranije citiran, što implicira potpuno zakonito postupanje Suda, te isključuje svaki vid arbitrarnosti.

VEZANI TEKST - Perić nije bio za osudu Novalića i drugih, spomenuo Ambasadu SAD-a i medijski teror sa "centrom u jednom dnevnom listu"

Iz Suda nam zvanično nisu odgovorili koje razloge za kašnjenje s izradom presude je naveo sudija Radević, ali nezvanično saznajemo da je kao razlog naveo nedostatak vremena, kao i obiman dokazni materijal u spisu, te kompleksnost samog predmeta.

Sudija Radević član je sudećih vijeća u još nekoliko predmeta pred Sudom BiH, te je, kako saznajemo, čak uzeo i slobodne dane kako bi pisanje presude nastavio od kuće.

Također, situaciju dodatno komplikuje i to što izdvojeno mišljenje sudije Perića također mora biti uvršteno u presudu, po svakoj tački osuđujuće presude ponaosob.

Za sudiju Radevića su se, podsjetimo, uoči same presude, pojavile određene spekulacije u smislu da je tokom glavnog pretresa također bio za oslobađajuću presudu u ovom predmetu, ali da je "naglo promijenio mišljenje".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.